Όχι..., δεν πρόκειται για τους ευρωπαϊους εταίρους μας που μας βάζουν τη θηλειά στο λαιμό αλλά οι σοβαρές επιπτώσεις που θα υπάρξουν για την διεθνή αλλά και την ελληνική οικονομία ( ό,τι έχει απομείνει από αυτήν) από την κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν και το εμπάργκο που επιδιώκει να επιβάλει πάση θυσία η Δύση
Το Ιραν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως ( και δεύτερος στον ΟΠΕΚ) με 3,56 εκ. βαρέλια ημερήσια παραγωγή και η οποιαδήποτε αναταραχή θα έχει δραματικά αποτελέσματα, αφού θα επηρέασει την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, θα στείλει τις τιμές στα ύψη και για άγνωστο χρονικό διάστημα καθώς ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα κρατήσει η ένταση και με πως θα επιλυθεί.
Η Ευρώπη εισάγει από το Ιραν περί τα 450.000 βαρέλια ημερησίως που αναλογούν στο 18% των ημερήσιων εξαγωγών του Ιραν. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι άλλες χώρες του Κόλπου θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό για να επωφεληθούν και από την αύξηση της τιμής, όμως αυτό προϋποθέτει πως τα στενά του Χορμούζ θα μείνουν ανοικτά καθώς από εκεί διακινούνται περί τα 15,5 εκ. βερέλια ημερησίως
Τι θα γίνει όμως αν το Ιραν επιχειρήσει να τα κλείσει όπως απειλεί; Σε περίπτωση που κλείσουν τα στενά του Χορμούζ ας ετοιμαζόμαστε για σοβαρότατη γεοπολιτική εμπλοκή καθώς ήδη ο αμερικανικός πέμπτος στόλος πλέει στην περιοχή για να αποτρέψει τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως προς το παρόν ο αμερικανικός στόλος θα προστατεύσει μόνο αμερικανικά συμφέροντα.
Όπως και νάχει η Τεχεράνη σήμερα ανακοίνωσε πως κατασκεύασε το πρώτο πυρηνικό καύσιμο με εμπλουτισμένο ουράνιο το οποίο όπως λέει θα χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Η Δύση όμως επιμένει να θεωρεί πως ο πραγματικός σκοπός είναι η δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου.
Η ουσία είναι όμως πως η τιμή του πετρελαίου για ένα βαρέλι του αργού έφθασε τα 100 δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες και για το Brent στα 107.58 δολ και ας ελπίσουμε πως θα αποφύγουμε τα χειρότερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr