Κρίσιμη, και για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας μας σε καύσιμα, θεωρείται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την προσεχή Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, όπου ενδέχεται να αποφασιστούν κυρώσεις κατά του Ιράν, όπως για παράδειγμα στις εξαγωγές πετρελαίου, από το οποίο εξαρτάται σημαντικά τους τελευταίους μήνες η ελληνική αγορά.
Το ποσοστό του εισαγόμενου αργού από το Ιράν στην ελληνική αγορά έχει ανέλθει στο 35% από 18% που ήταν πριν από μερικούς μήνες, γεγονός που οφείλεται μεταξύ άλλων και στο ότι αρκετοί παραδοσιακοί προμηθευτές της χώρας, εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω του επιδεινούμενου ρίσκου της χώρας, και έχουν σε σημαντικό βαθμό περιορίσει τις πιστώσεις προς τα ελληνικά διυλιστήρια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν και αρκετοί traders συνεχίζουν να προμηθεύουν κανονικά τα ελληνικά διυλιστήρια - τρία φορτία με αργό ρωσικό έχουν εισέλθει σύμφωνα με τις πληροφορίες το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά- υπάρχουν ωστόσο και άλλοι που έχουν διακόψει τη συνεργασία τους.
Κύκλοι των ΕΛΠΕ αναγνωρίζουν ότι ειδικά πριν από μερικούς μήνες, όταν η αναταραχή στη Λιβύη βρισκόταν στο φόρτε της, το ποσοστό των εισαγωγών Ιρανικού αργού είχε αυξηθεί σημαντικά. Σήμερα, που η ροή από τη Λιβύη έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό, οι εισαγωγές από Ιράν έχουν κάπως περιοριστεί, παραμένουν ωστόσο γύρω στο 30%, καθώς έχουν μειωθεί οι εισαγωγές από Ρωσία.
Στα 150 δολάρια η τιμή του αργού, αν επιβληθούν κυρώσεις στη Τεχεράνη…
Αντίθετα, το Ιράν, που αναζητά δρόμους για την εισαγωγή του πετρελαίου του στην ΕΕ, δεν θέτει θέμα πιστώσεων, γεγονός που βολεύει την ελληνική πλευρά, αλλά δυσαρεστεί τη Δύση. Τη περασμένη Πέμπτη, το υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας είχε διαμηνύσει ότι θα σταματήσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο - εξηγώντας ότι η Τεχεράνη αγνοεί επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό της οπλοστάσιο- και ότι σχετική ενέργεια θα συντονισθεί με τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας, ενώ την ανησυχία τους έχουν εκφράσει τόσο η Κομισιόν, όσο και οι ΗΠΑ. Βέβαια, παρά τις προειδοποιήσεις τους, Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, και Παρίσι, γνωρίζουν καλά ότι σε περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, οι τιμές του αργού θα εκτιναχθούν στα ύψη, φτάνοντας ακόμη και στα… 150 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας μια ακόμη πετρελαϊκή κρίση. Γι’ αυτό και οι κυρώσεις, εφόσον επιβληθούν, δεν αναμένεται ότι θα φτάσουν σε αυτό το ακραίο σημείο.
Το χειρότερο δυνατό σενάριο…
Αλλά σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα για την Ελλάδα υφίσταται, πόσο μάλλον όταν η ενεργειακή της εξάρτηση από το Ιράν, έτσι όπως είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, φαίνεται ότι θα μεγαλώνει, ολοένα και περισσότερο.
Τι θα συμβεί όμως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή υποχρεωθεί να σταματήσει να εισάγει η Ελλάδα αργό πετρέλαιο από το Ιράν ; Τότε, πολύ απλά, θα ακριβύνουν τα τελικά προϊόντα (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης). Τα ελληνικά διυλιστήρια, αντί να αγοράζουν αργό και εν συνεχεία να το διυλίζουν για την παραγωγή έτοιμων προϊόντων, θα αναγκαστούν να αγοράζουν τα έτοιμα προϊόντα κατευθείαν από το εξωτερικό, τα οποία είναι πολύ ακριβότερα.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr