Στην σύντομη παρέμβαση του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με το νέο προϋπολογισμό μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις να αρχίσει η αντιστροφή της πορείας του τόπου.
Είναι ένας προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος, είπε, αν και μικρού, της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ, καθώς και μείωσης του δημοσίου χρέους.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν θα συνοδεύεται από νομοσχέδιο με νέα φορολογικά/εισπρακτικά μέτρα.
Συγκεκριμένα:
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ (ή 11,427 δισ. ευρώ) μετά την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, από 9% εφέτος (ή 1,683 δισ. ευρώ).
Η μείωση στο ύψος των τόκων υπολογίζεται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ (σε ταμειακή βάση) για το 2012 και τα 13,6 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2014.
Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο η πρόβλεψη για το φετινό έλλειμμα ήταν 8,5%. Η διαφορά αυτή (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) θα καλυφθεί εντός του 2012. Το κρατικό χρέος θα μειωθεί στα 309,3 δισ. ευρώ (145,5% του ΑΕΠ), από 352,05 δισ. ευρώ ή 161,7% του ΑΕΠ εφέτος.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2012 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κατεβάσει ταχύτητα στο 2,8% από 5,5% το 2011.
Η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το νέο έτος και θα διαμορφωθεί στο 17,1% από 15,4% το 2011.
Βενιζέλος: Κανένα νέο μέτρο λιτότητας το 2012
Η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012 είναι η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπαδήμου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του επόμενου έτους.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2012, δηλαδή τα έσοδα θα είναι περισσότερα από το σύνολο των δαπανών, αν εξαιρεθούν οι δαπάνες για τους τόκους.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις επιβάρυναν περαιτέρω το οικονομικό κλίμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συναίνεση που επετεύχθη θα προσφέρει οφέλη στους Έλληνες πολίτες.
Ακολούθως, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ότι η κρίση έχει αρχίσει να πλήττει τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, ακόμη και χώρες που συμμετέχουν στη G20, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Για την Ιταλία, ειδικότερα, είπε ότι έχει ήδη μπει σε καθεστώς επιτήρησης, αν και όχι στον μηχανισμό στήριξης, ενώ συμπλήρωσε ότι επίκειται η ενίσχυση του EFSF.
Ο κ.Βενιζέλος ανέφερε πως η πρόβλεψη του ελλείμματος στο 9% φέτος δεν επηρεάζει τους στόχους και τα μέτρα του 2012.
Οπως προανήγγειλε ο κ.Βενιζέλος ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στη Βουλή από τις 3 ως τις 7 Δεκεμβρίου.
Προανήγγειλε επίσης την παρουσίαση του νέου φορολογικού συστήματος ως τον Μάρτιο, στη θητεία δηλαδή της παρούσας κυβέρνησης.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως το σημαντικό είναι αν θα έχουμε επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ για τον φετινό στόχο για αποκρατικοποιήσεις 1,8 δισ. υποστήριξε ότι θα επιτευχθεί.
Παράλληλα, ο κ.Βενιζέλος προανήγγειλε ότι έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τις ευπαθείς ομάδες.
Για την καθίζηση των ακινήτων, ο υπουργός σχολίασε πως χωρίς αγορά και οικονομία τα ακίνητα δεν έχουν αξία.
Διαβάστε στα συνημμένα αρχεία ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2012.
- EISHGHTIKH2012_.pdf (175 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr