Αν και στο προσχέδιο του νόμου που είχε δοθεί το Μάρτιο αναφερόταν η δυνατότητα να δοθεί σε ιδιώτες μέχρι το 49% της ΑΔΜΗΕ- όπως θα ονομάζεται στο εξής η νέα θυγατρική της ΔΕΗ που θα έχει την κυριότητα και διαχείριση των δικτύων- εντούτοις στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό, η αναφορά αυτή έχει απαλειφθεί, χωρίς να καθορίζεται «πλαφόν» στο ποσοστό που θα δοθεί σε τρίτους.
Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, ενδιαφέρον για να εισέλθουν μετοχικά στα δίκτυα ηλεκτρισμού και αερίου έχει ήδη εκδηλωθεί από ξένα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία (pension funds), ελληνικές και ξένες τράπεζες, στα οποία και ποντάρει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τα 4-5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των σημερινών δικτύων και τη δημιουργία νέων.
Η απουσία «πλαφόν» στο ποσοστό που μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, ισχύει και για τη περίπτωση του ΔΕΣΦΑ. Αν, δε, οι δύο εταιρείες αδυνατούν να εκτελέσουν έργα ανάπτυξης των δικτύων, θα υποχρεώνονται από τη ΡΑΕ, σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, με δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν ιδιωτών επενδυτών ή ακόμη και σε παραχώρηση του έργου σε ιδιώτη.
Παρ’ όλα αυτά έχει προστεθεί διάταξη ότι σε κάθε περίπτωση και οι δύο εταιρείες θα τελούν πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών η οποία επάγεται τη μεταβολή στον δημόσιο έλεγχο της ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ συντελείται μόνο εφόσον διασφαλίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ασκείται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο ή και ότι η λήψη μείζονος σημασίας αποφάσεων που ανάγονται στη διαχείριση του δικτύου γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου».
«Δίκτυ προστασίας» για τους καταναλωτές
Μειωμένα τιμολόγια, εγκατάσταση μετρητών με δυνατότητα προπληρωμής, εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις, και απαγόρευση διακοπής σύνδεσης σε κρίσιμες περιόδους (όπως το καλοκαίρι ή τους κρύους μήνες το χειμώνα), προβλέπει μεταξύ άλλων για τους λεγόμενους «ευάλωτους πελάτες» όπως τους ονομάζει, το ενεργειακό νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Καθιερώνει παράλληλα ένα «Χάρτη» με 15 διαφορετικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ηλεκτρισμού και αερίου, και αντίστοιχα δικαιώματα εκ μέρους των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα :
• Τη δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει προμηθευτή χωρίς καμιά επιβάρυνση, το πολύ εντός 3 εβδομάδων από την υπογραφή της σύμβασης.
• Την υποχρεωτική γνωστοποίηση από την εταιρεία στον πελάτη της πριν την υπογραφή της σύμβασης, των όρων που αυτή θα περιέχει (π.χ. βασικό τιμολόγιο, λοιπές χρεώσεις, προϋποθέσεις καταγγελίας).
• Τη δυνατότητα υπαναχώρησης του πελάτη από τη σύμβαση εντός 2 εβδομάδων από την υπογραφή της.
Ειδική μνεία γίνεται για τους λεγόμενους «ευάλωτους πελάτες», μια νέα κατηγορία στην οποία εντάσσονται στο εξής 5 διαφορετικές ομάδες καταναλωτών (π.χ. οικονομικά ασθενείς, ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, άτομα με κινητικά προβλήματα), που θα απολαμβάνουν ειδικές παροχές, όπως μειωμένα τιμολόγια, εξόφληση λογαριασμού σε δόσεις, κλπ.
Καθιερώνεται επίσης ένας νέος θεσμός του "Προμηθευτή τελευταίου Καταφυγίου" που ουσιαστικά διασφαλίζει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό ή επιχείρηση, στην περίπτωση που ο ιδιώτης προμηθευτής τον οποίο έχει επιλέξει, σταματήσει να τον τροφοδοτεί είτε επειδή έβαλε λουκέτο, είτε επειδή αδυνατεί να συνεχίσει ομαλά τη λειτουργία του κ.α. Για όλους τους καταναλωτές "τελευταίο καταφύγιο" θα είναι η ΔΕΗ ενώ στο μέλλον προβλέπεται διαγωνισμός.
Πρόκειται στην ουσία για ένα είδος «Οδηγού Επιβίωσης» των καταναλωτών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στο νέο τοπίο της απελευθερωμένης αγορά, προκειμένου να αποφύγουν αθέμιτες και παραπλανητικές μεθόδους πώλησης, καθώς επίσης να έχουν έγκαιρη ενημέρωση για το τι υπογράφουν και να μπορούν να προστατευτούν.
Σε όσες, δε, από τις εταιρείες ηλεκτρισμού ή αερίου δεν συμμορφώνονται με τις παραπάνω υποχρεώσεις, η ΡΑΕ θα μπορεί να τους επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το 10% του ετησίου τζίρου τους και σε περίπτωση κατ’ επανάληψη παράβασης, ακόμη και να τους αφαιρεί την άδεια λειτουργίας.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr