Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Οτι ενδεχομένως συμβεί στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί επώδυνο για μεμονωμένες τράπεζες, αλλά το σύστημα στο σύνολό του θα αντέξει, όπως υποστηρίζει ο κ. Ajay Rawal, διευθυντής στο τμήμα τραπεζικής της εταιρείας συμβούλων αναδιάρθρωσης Alvarez & Marsal. Οπως προσθέτει, το δυσκολότερο ζήτημα είναι η αβεβαιότητα που θα προκαλέσει η αναδιάρθρωση, τί θα ακολουθήσει και πού θα οδηγηθούν τα πράγματα.
Οπως σημειώνει ο κ Nock Firoozye, , επικεφαλής τμήματος ευρωπαϊκών επιτοκίων της Nomura, η επιμήκυνση ίσως να είναι η λιγότερο επιζήμια επιλογή για τις τράπεζες, όμως δεν θα είναι και τόσο χρήσιμη για την Ελλάδα, επειδή δεν ρίχνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά σε πρώτη φάση θα βοηθήσει να εξομαλυνθεί το προφίλ του χρέους. Οπως προσθέτει, όλοι οι δρόμοι για την Ελλάδα φαίνεται πάντως ότι οδηγούν στην αναδιάρθρωση, και το μέγεθος του μετασεισμού θα εξαρτηθεί από το εάν θεωρηθεί σκληρή - εάν ναι, τότε μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα μετάδοσης σε μεγάλη κλίμακα.
Αν αναδιαρθρώσει η Ελλάδα, η κίνηση αυτή θα συνιστά στροφή 180 μοιρών που μπορεί να δυσαρεστήσει τις αγορές και να κλονίσει την πρόοδο σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, όπως τονίζει ο κ. Mark Wall, αναλυτής στην Deutsche Bank. Οπως προσθέτει, η διάθεση των ιδιωτών επενδυτών να ενισχύσουν τα κεφάλαια των τραπεζών της Ευρωζώνης - τόσο στην περιφέρεια όσο και στον πυρήνα της - μπορεί να εξασθενήσει, εντείνοντας τη μετάδοση. Και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες που χρειάζεται ενδεχομένως να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά περισσότερο από 40 δις ευρώ φέτος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της High Frequency Economics, κ. Carl Weinberg, ο οποίος είχε μάλιστα προβλέψει το σενάριο της αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα πριν από 12 μήνες, η περαιτέρω άρνηση του αναπόφευκτου, θα δημιουργήσει σοβαρότατους κινδύνους, οι οποίοι θα ξεπεράσουν αυτούς που θα δημιουργούσε μια απλή συμφωνία για ελεγχόμενη χρεοκοπία. Οπως σημειώνει, η αναδιάρθρωση δεν είναι κάτι το αδιανόητο πλέον για την Ελλάδα, αλλά είναι κάτι το αναπόφευκτο. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, εάν η αγορά πιέσει τώρα την αναδιάρθρωση της Ελλάδας, στην πραγματικότητα θα κάνει μεγάλη χάρη, τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην Ευρωζώνη. Οσο περισσότερο περιμένει η Ελλάδα και το καθυστερεί, τόσο πιο πολύ θα κοστίσει το σχέδιο, και τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες για σημαντικότατο haircut στους κατόχους ομολόγων.
Pimco : Εθελοντική και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση η μοναδική λύση
Οπως δηλώσε σήμερα ο διευθύνοντας συμβούλος της Pimco, Mohamed El-Erian, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, μέχρι τώρα, καμία λύση δεν έχει δουλέψει για Ελλάδα και πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, δεν πιστεύουν ότι θα δουλέψει ούτε στο μέλλον. Οπως σημειώνει, η Ελλάδα θα χρειαστεί «εθελοντική και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», καθώς έτσι μόνο θα μπορέσει να ανακουφιστεί από το τεράστιο βάρος του χρέους της. Η διάσωση της χώρας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πλέον χρειάζονται έκτακτες κινήσεις και αποφάσεις. Αυτό, όπως προσθέτει, σημαίνει ότι πρέπει πια να εγκαταλειφθούν όλες οι προσπάθειες διάσωσεις εάν δεν έχουν αποτέλεσμα.
Ο El-Erian επίσης, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως Ελλάδα κινδυνεύει να υποφέρει από μία χαμένη δεκαετία, όπως αυτή που σημάδεψε την Λατινική Αμερική. Η Λατινική Αμερική υπέφερε απο μία χαμένη δεκαετία στο μέτωπο της ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων, και η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακριβώς τον ίδιο αυτόν κίνδυνο, τονίζει ο El-Erian και προσθέτει πως η χώρα βρίσκεται πλέον πάρα πολύ μακριά από την οικονομική σταθερότητα και δεν έχει βρεθεί καθόλου μα καθόλου κοντά στο να κερδίσει και πάλι την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές .