Στην κατηγορία junk θα έχει υποβαθμισθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, μέχρι το 2025, εάν οι σημερινοί ρυθμοί γήρανσης του πληθυσμού δεν αντιμετωπισθούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί η Standard & Poors.
Σε μελέτη του διεθνούς οίκου αξιολόγησης με ημερομηνία 12 Ιουνίου, ο οικονομολόγος Trevor Cullinan υπολογίζει πως εάν δεν υλοποιηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, η αύξηση στις δημόσιες δαπάνες, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, θα εκτοξεύσει το δημόσιο έλλειμμα και χρέος από το 2020 και μετά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι το 2050, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 35% του ΑΕΠ και το χρέος στο 450%.
Μία τέτοιου μεγέθους επιδείνωση στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας θα οδηγούσε στην υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης από το σημερινό Α. Επειτα από μία πρόσκαιρη αναβάθμιση στο ΑΑ, μετά το 2010, η ελληνική αξιολόγηση θα δεχόταν σημαντικές πιέσεις, πέφτοντας στην κατηγορία ΒΒΒ μέχρι το 2020 και σε μη επενδυτική βαθμίδα (junk), μέχρι το 20205.
«Το σενάριο αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη», τονίζει, βέβαια, η Standard & Poors, αφού θεωρεί αδιανόητο οι ελληνικές κυβερνήσεις να επιτρέψουν μία τέτοια επιδείνωση των δημοσιονομικών, χωρίς να λάβουν μέτρα. «Ωστόσο, η ανάλυση αυτή αποδεικνύει τη δύναμη των αποφάσεων πολιτικής», σημειώνεται, αφού εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμιστικές κινήσεις, τότε, οι δημοσιονομικοί δείκτες αναμένεται να κινηθούν σε πολύ καλύτερα επίπεδα. Με τη λήψη μέτρων, το έλλειμμα προβλέπεται να κυμανθεί στο 30% του παραπάνω σεναρίου και η πιστοληπτική αξιολόγηση δεν αναμένεται να πέσει κάτω από την κατηγορία Α πριν από το 2040.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr