Κατά την διάρκεια συζήτησης για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, με αφορμή ερώτηση που είχε υποβάλλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κος Νίκος Χουντής, ο αρμόδιος για την ενέργεια Επίτροπος ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι "εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει πώς θα αναπτύξει τον ενεργειακό της τομέα, πώς θα αναπτύξει νέες δομές στην βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας". Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του διαχωρισμού (του συστήματος μεταφοράς) ο κος Oettinger το χαρακτήρισε σημαντικό μέτρο για την προαγωγή του ανταγωνισμού, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι "στην σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, δημοσιονομικής φύσης, ώστε τα δίκτυα είτε εν μέρει είτε συνολικά να ιδιωτικοποιηθούν" προσθέτοντας ότι "το ίδιο ισχύει και για την πώληση ενός τμήματος των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ".
Σε συμπληρωματική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, η οποία ζήτησε από τον Επίτροπο να επιβεβαιώσει ότι "η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ελεύθερα, με βάση το πνεύμα και το γράμμα της οδηγίας 72/2009, να επιλέξουν ένα από τα τρία ισοδύναμα μοντέλα για τον διαχωρισμό του συστήματος μεταφοράς και ότι δεν είναι θέμα της Επιτροπής να υποδείξει στα κράτη μέλη ποιο από τα τρία μοντέλα θα αποφασίσουν να υιοθετήσουν", ο κος Oettinger αφού εξέφρασε "σεβασμό απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία έχει λάβει ισχυρά μέτρα για μείωση των δαπανών και προώθηση μεταρρυθμίσεων και δεν φείδεται προσπαθειών για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και να συμβάλλει στην σταθερότητα του ευρώ" τόνισε τα εξής:
"Οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς είναι πολύ παλαιότεροι από την παρουσία μου στην Επιτροπή, το unbundling χρονολογείται εδώ και αρκετά έτη και θα πρέπει να ακολουθήσω τις υφιστάμενες δομές.
Εγώ, λοιπόν, είμαι πρόθυμος αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης να μην το ερμηνεύω περιοριστικά, αλλά κατά τρόπο ρεαλιστικό. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης στην Ελλάδα, θα πρέπει να δώσουμε στην Ελληνική κυβέρνηση ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας. Π.χ. για το unbundling, δεν επιβάλλουμε να πωληθούν τα δίκτυα. Εμείς θέλουμε διαφάνεια, θέλουμε ό μέχρι τώρα ιδιοκτήτης που δραστηριοποιείται στην αγορά ενέργειας, να μην επιτρέπεται πλέον να παρεμβαίνει στη λειτουργική δραστηριότητα της θυγατρικής εταιρείας (δικτύου). Το δίκτυο να είναι ανοικτό για τον καθένα που επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει, ακόμα και σε ανταγωνιστές από την αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Η Επιτροπή προσπαθεί να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα δημοσιονομικά, αλλά και για τα συμφέροντα της Ελλάδας στην ενεργειακή αγορά."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr