Όπως σχολιάζουν οι τραπεζίτες, θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά και πιο πειστικά αποτελέσματα για να είναι σε θέση το Ελληνικό Δημόσιο να βγει και να δανειστεί για διάστημα άνω των 6 μηνών σε χαμηλότερα επιτόκια, ενώ από την στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε τις προθέσεις του για την έκδοση των εντόκων, οι διεθνείς αναλυτές μιλούσαν για ένα «μέγα» λάθος της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Οργανισμός, λοιπόν, είπε την Παρασκευή ότι δεν θα προχωρήσει στην δημοπρασία 12μηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ), λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού, αλλά θα εκδώσει τίτλους 6μηνης διάρκειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση σχεδίαζε την άντληση 2,16 δισ. ευρώ από τις αγορές, δημοπρατώντας γραμμάτια 6μηνης και 12μηνης διάρκειας για την κάλυψη παλαιότερων που έληγαν, εγκατέλειψε, ωστόσο, μέρος των σχεδίων αυτών, καθώς το κόστος δανεισμού για διάρκειες μεγαλύτερες των 6 μηνών παραμένει απαγορευτικό.
O ΟΔΔΗΧ, αύριο λοιπόν, θα προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) 26 εβδομάδων, ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως ημερομηνία διακανονισμού είναι η 16η Ιουλίου και πως μόνο οι κύριοι διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, ενώ δεν θα δοθεί προμήθεια.
Ο Οργανισμός είχε εκδώσει ΕΓΔ 6μηνης διάρκειας τον περασμένο Απρίλιο με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,55% έναντι 1,38% τον Ιανουάριο
Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές ομολόγων, το επιτόκιο για τα ΕΓΔ 12 μηνών διαμορφώνονταν σε υψηλά επίπεδα, στην περιοχή του 5,9% με 6,5%, έναντι του μόλις 0,63% της Γερμανίας!
Αξίζει να αναφέρουμε πως το πακέτο στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ επιτρέπει στη χώρα να μείνει εκτός αγορών έως το πρώτο τρίμηνο του 2012, μπορεί όμως να συνεχίσει να δημοπρατεί ΕΓΔ κατά την τριετή περίοδο.
Όπως ωστόσο σχολιάζει ο Chris Pryce, διευθυντής στην Fitch Ratings, υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να ζητήσει η αγορά από την Ελλάδα, να πληρώσει πολύ περισσότερα για τα έντοκα γραμμάτια. Όπως προσθέτει, δεν είναι ιδιαίτερα καλό σημάδι για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν αποτελεί και επιπλέον λόγο ανησυχίας, διότι έχουν την εναλλακτική να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Τα βέλη τους κατά της αρχικής απόφασης του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει «ξαφνικά» σε δημοπρασία, είχαν αρχίσει να ρίχνουν οι διεθνείς αναλυτές, από την ώρα που έγινε γνωστή αυτή η απόφαση.
Ο επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της DekaBank, κ. Carsten Luedemann, είχε τονίσει πως αμφιβάλει για το εάν αυτή η κίνηση από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, είναι μία σοφή κίνηση.
Όπως είχε πει, μπορεί και να αποδειχθεί μία καταστροφική απόφαση. Γιατί λοιπόν η Ελλάδα το ρισκάρει, αναρωτιόταν ο αναλυτής. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μην μπορέσει το ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τη δημοπρασία ή να λάβει προσφορές σε "γελοία" επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε ο κ. Luedemann, και πρόσθετε πως αυτό θα αποδείξει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές πλέον. Αυτό θα είναι η καταστροφή για τη χώρα αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε ο αναλυτής. Φυσικά, όπως είχε σημειώσει, μπορεί η έκδοση να είναι επιτυχής, όμως σίγουρα αυτή τη στιγμή το ρίσκο αυτό δεν πρέπει να το πάρει η ελληνική κυβέρνηση.
Και ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, κ. Erik Nielsen, αναρωτήθηκε για την ορθότητα της απόφασης αυτής από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου. Αφού, όπως υπογράμμισε ο κ. Nielsen, η Ελλάδα έχει πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών μέχρι και το 2011, από το πακέτο ΔΝΤ-ΕΕ, και αφού τα βήματα που έχουν γίνει στο δημοσιονομικό μέτωπο προς το παρόν, είναι "καλά" όπως τόνισε και η Τρόικα, είναι τουλάχιστον περίεργο το ότι η χώρα αποφάσισε να βγει αυτή τη στιγμή και να ζητήσει από τις αγορές χρηματοδότηση.
Εάν το κάνει γιατί πιστεύει ότι υπάρχει ζήτηση από τις τράπεζες και άλλους επενδυτές, που έχουν αρχίσει και εκτιμούν πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο επόμενο 12μηνο ή 6μηνο δεν είναι πιθανή, κι έτσι ψάχνουν να βρουν επενδύσεις με υψηλή απόδοση τότε αυτή είναι ένα τεράστιο ρίσκο και ένα τεράστιο λάθος, και ο ίδιος είχε πει πως ήλπιζε πως, τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ, θα πουν στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στη δημοπρασία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr