Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Πιο αναλυτικά. στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται βελτίωση σε όλους, εκτός του Λιανικού Εμπορίου, όπου η επιδείνωση είναι αισθητή και σημειώνεται νέο χαμηλό ρεκόρ. Αντίθετα, στις Υπηρεσίες καταγράφεται άνοδος των προσδοκιών κατά 5 μονάδες, ενώ αντίστοιχη είναι και η βελτίωση στις Κατασκευές.
Οριακή ανάκαμψη σημειώνουν και οι προσδοκίες στη Βιομηχανία, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, δεν σημειώνεται καμία μεταβολή, αφήνοντας το σχετικό δείκτη στην ιστορικά χαμηλή επίδοση του Μαΐου. Παρά τη βελτίωση, το κλίμα απαισιοδοξίας είναι κυρίαρχο και απλώς δεν επιδεινώνεται περαιτέρω. Ενδεχομένως πάντως να διαμορφώνονται κάποιες δειλές ενδείξεις για σταθεροποίηση της εικόνας τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, εφόσον επαληθευτούν οι πρώτες θετικές εξελίξεις από την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.
στη Βιομηχανία, καταγράφεται ελαφρά πτώση στις προβλέψεις της παραγωγής και οριακή υποχώρηση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, αλλά ρευστοποιείται μέρος των αποθεμάτων.
στις Υπηρεσίες, σημειώνεται άνοδος τόσο στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα ζήτηση όσο και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, μετά το χαμηλό ρεκόρ του Μαΐου.
στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ τον Ιούνιο, με τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις να καταβαραθρώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έντονη είναι και η διόγκωση των αποθεμάτων, ενώ επιδεινώνονται περαιτέρω και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης.
στις Κατασκευές, σημειώνεται ανάκαμψη στο δείκτη, η οποία οφείλεται στην άνοδο των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών κατά 5 μονάδες, αφού αντίθετα οι προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα επιδεινώνονται ελαφρά.
στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, αμετάβλητες στο χαμηλό ρεκόρ του Μαΐου παραμένουν οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται οριακά. Αντίθετα, οριακή είναι η αύξηση στην πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, ενώ οι προβλέψεις για την ανεργία παραμένουν και αυτές στο χαμηλό ρεκόρ του προηγούμενου μήνα.
Σταθερό το κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο – που είναι συγκρίσιμος με τον αμέσως προηγούμενο, αλλά πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες - παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, στις 100,1 και 98,7 μονάδες αντίστοιχα στις δύο ζώνες. Σε επίπεδο τομέων πάντως, οι τάσεις μεταβολής του κλίματος είναι μικτές. Στη Βιομηχανία ο δείκτης περιορίζεται κατά μία μονάδα στην ΕΕ, εξαιτίας των υποτονικότερων προσδοκιών για την παραγωγή και των διογκωμένων αποθεμάτων, ενώ στην Ευρωζώνη το κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο. Στις Υπηρεσίες, ο σχετικός δείκτης βελτιώθηκε κατά 2 μονάδες στην ΕΕ και κατά μία στην Ευρωζώνη, ενώ στις Κατασκευές σημειώθηκε επιδείνωση κατά 2 μονάδες και στις δύο ζώνες. Στο Λιανικό Εμπόριο δεν καταγράφεται μεταβολή στο δείκτη σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ ως προς την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, μετά την αξιοσημείωτη πτώση του προηγούμενου μήνα, τον Ιούνιο ο σχετικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στην ΕΕ και βελτιώθηκε οριακά στην Ευρωζώνη. Η ανασφάλεια των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας υποχωρεί ελαφρά, ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη γενική οικονομική κατάσταση. Αναλυτικότερα:
• Στη Βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνεται στις -6 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής περιορίζονται οριακά στην ΕΕ και παραμένουν στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών βελτιώνονται στην Ευρωζώνη και παραμένουν αμετάβλητες στην ΕΕ. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα, υποδηλώνουν διόγκωση στην ΕΕ, ενώ στην Ευρωζώνη δεν καταγράφεται μεταβολή στο σχετικό δείκτη.
• Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών κινούνται στις +4 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι εξελίξεις είναι θετικές και στις δύο ζώνες ως προς τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους, ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, καταγράφεται άνοδος κατά δύο μονάδες στην ΕΕ και σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, σε σχέση με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, αυτές δεν μεταβάλλονται στην ΕΕ, παρουσιάζουν όμως μικρή πτώση στην Ευρωζώνη.
• Στο Λιανικό Εμπόριο, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων διαμορφώνονται στις -4 και -6 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα περιορίζονται στην ΕΕ κατά 3 μονάδες, αλλά δεν μεταβάλλονται στην Ευρωζώνη, ενώ αποκλιμάκωση, ελαφρώς εντονότερη στην Ευρωζώνη, καταγράφεται στο επίπεδο των αποθεμάτων. Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες αυξάνονται οριακά στην ΕΕ, ενώ αντίθετα μειώνονται κατά 2 μονάδες στην Ευρωζώνη.
• Περαιτέρω μείωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες των επιχειρήσεων στις Κατασκευές, καταγράφεται τόσο στην σε ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών επιδεινώνονται και στις δύο ζώνες κατά 3 μονάδες, με τις προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο 12μηνο, να σημειώνουν οριακή κάμψη στην ΕΕ, ενώ στην Ευρωζώνη καταγράφεται σταθερότητα.
• Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται και πάλι στις -15 μονάδες στην ΕΕ και -17 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το επόμενο 12μηνο δεν μεταβάλλονται σε καμία ζώνη, ενώ σταθερές παραμένουν και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας στην ΕΕ, καταγράφοντας οριακή θετική μεταβολή στην Ευρωζώνη. Ο αρνητικός δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο εξομαλύνεται, περισσότερο στην Ευρωζώνη, ενώ ως προς τις προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας, αυτές δεν μεταβάλλονται στην ΕΕ, βελτιώνονται όμως κατά 2 μονάδες στην Ευρωζώνη.
• Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες – ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος – καταγράφει περαιτέρω πτώση κατά 7 μονάδες στην ΕΕ και οριακή μείωση στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχωρούν αισθητά και στις δύο ζώνες, ενώ κάμψη καταγράφουν στην ΕΕ και οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο, παρόλο που στην Ευρωζώνη βελτιώνονται ελαφρά. Τέλος, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης υποχωρούν οριακά στην ΕΕ και δεν μεταβάλλονται στην Ευρωζώνη.
Ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες, το Ην. Βασίλειο κατέγραψε την υψηλότερη επιδείνωση του κλίματος τον Ιούνιο (-3 μονάδες), ενώ ακολούθησε η Γαλλία (-2,3) και η Ολλανδία (-2). Αντίθετα, το κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο στην Ισπανία (+2,3), παρόλο που τα επίπεδα στα οποία είχε εκεί διαμορφωθεί ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη. Βελτίωση, αλλά ηπιότερη, κατέγραψε και η Ιταλία (+1,4), ενώ σε Γερμανία (+0,4) και Πολωνία (-0,5), το κλίμα παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο.