Μονόδρομος το μνημόνιο
Αυτό ξεκαθάρισε στους εργοδότες κατά τη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, καλώντας τους να καταλήξουν σε συμφωνία, μαζί και με τη ΓΣΕΕ που δεν προσήλθε στο διάλογο, πάνω στις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αυστηρά όμως μέσα στο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα που καθορίζει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση. ‘’Δεν συζητάμε ατέρμονα ούτε στο κενό, είμαστε μέσα στο πλαίσιο του νόμου,’’ είπε, συμπληρώνοντας πως ‘’κάθε συζήτηση εκτός του πλαισίου του μνημονίου είναι εκτός νόμου.''
Σύμφωνος με την κυβερνητική γραμμή εμφανίστηκε ο ΣΕΒ, με τον κ. Δ. Δασκαλόπουλο να κάνει λόγο για ρητή δέσμευση Ελλάδας στο μνημόνιο και για μια πραγματικότητα που πλέον ουδείς υπεύθυνος δικαιούται ν’αγνοεί. ‘’Ο καυγάς δεν είναι πια για το πάπλωμα, είναι για τη συλλογική μας επιβίωση,’’ είπε. Για πλήρως γραφειοκρατική αντίληψη της κατάστασης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλος, υποστηρίζοντας πως όλα αυτά δεν ενισχύουν ούτε την ανταγωνιστικότητα ούτε την παραγωγικότητα της εθνικής οικονομίας. ‘’Εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν’’, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως στο επίκεντρο πρέπει να βρεθεί η αντιμετώπιση της ανεργίας.
Από την πλευρά του ο κ.Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τόνισε ότι το μνημόνιο ‘’επιβάλλει φθηνότερες προσλήψεις και περισσότερες απολύσεις,’’ ενώ παράλληλα ‘’αμφισβητεί την ΕΓΣΕΕ επιχειρώντας να την αντικαταστήσει με Υπουργική Απόφαση’’. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος της ΠΟΞ, εκπροσωπώντας τον ΣΕΤΕ. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε πως ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο φτάνουν τους 800.000.
Οι κοινωνικοί φορείς καλούνται να συμφωνήσουν και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους – μαζί ή ξεχωριστά - στον υπουργό το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου, πάνω στα εξής θέματα:
- Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Οι φορείς τέθηκαν υπέρ της επανατοποθέτησης του θεσμού, ενώ προσανατολίζονται σε κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Όπως τόνισαν όλοι, η διαιτησία πρέπει να είναι το έσχατο μέσο και όχι εργαλείο για τεράστιες αυξήσεις.
- Αύξηση του ορίου απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων. Σίγουρη θεωρείται η αύξηση του ορίου στο 4% από 2% που ισχύει σήμερα. Πάντως, ο κ. Ασημακόπουλος το χαρακτήρισε ως μέτρο άνευ ουσίας, καθώς, όπως είπε, ‘’ποσώς ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις.
- Καθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς η μείωση ενδέχεται να φτάσει ως και το 40-50%. ‘’Είναι προτιμότερο να πάρεις κάτι από το τίποτα,’’ είπε ο κ. Κορκίδης, ενώ ο κ. Ασημακόπουλος θα εκφέρει άποψη αφού συζητήσει με ΓΣΕΕ. Ο κ. Δασκαλόπουλος υπερθεμάτισε της αναφοράς του υπουργού ότι το ύψος των δόσεων είναι προβληματικό.
- Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις. Αυτονόητο μέτρο το θεωρούν οι εργοδότες, ενώ το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί η ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΟΑΕΔ.
- Καθορισμό των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομίσθιου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά. Αναμένεται οι αποδοχές να καθορισθούν στο 80% του βασικού μισθού. Ο κ.Ανδρεάδης πρότεινε να απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος στον τουρισμό, ενισχύοντας την ευέλικτη απασχόληση, ενώ ο κ. Κορκίδης πρότεινει να συνδυασθεί το μέτρο με συμβάσεις μαθητείας.
- Καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους.
- Καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η μοναδική πρόταση ήρθε από την ΕΣΕΕ, όπου τίθεται υπέρ δύο συμβάσεων διάρκειας 24 μηνών.
- Μείωση της υπερωριακής αμοιβής, ένα θέμα που ο υπουργός δεν είχε συμπεριλάβει στην επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους, αν και προβλέπεται από το μνημόνιο.
Τριετές πάγωμα μισθών
Σήμερα, ξεκινούν οι συναντήσεις ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με το τριετές πάγωμα μισθών που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις διαπραγματεύσεις.
Το θέμα των μισθών επαφίεται πλέον στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, που καλούνται να αποφασίσουν αν θα υπάρξει έστω μια μικρή αύξηση στις αποδοχές , πριν επέλθει από το Δεκέμβριο - όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα - το τριετές ‘πάγωμα’.
Από την πλευρά του ο ΣΕΒ κρατά αδιάλλακτη στάση πάνω στο θέμα της αύξησης μισθών. Για τερτίπια, που ‘’αν τα ακολουθήσουμε κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας,’’ έκανε λόγο ο κ. Δασκαλόπουλος. Τόνισε, πάντως, πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές με τη ΓΣΕΕ ούτε αντίθετα εργατικά συμφέροντα, άρα η υπογραφή της σύμβασης είναι κοντά.
Ο υπουργός Εργασίας, πάντως, αναφερόμενος στη συλλογική σύμβαση, ξεκαθάρισε πως η σχέση ανάμεσα στη Γενική και τις Κλαδικές συμβάσεις μπορεί να αποκλίνει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, δηλαδή οι κλαδικές ενδέχεται να προβλέπουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό. Κάτι τέτοιο, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, προβλέπεται από το νόμο και δεν χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα για να τεθεί σε ισχύ.
Υπέρ της απόκλισης σε ορισμένους προβληματικούς κλάδους τάσσεται και η ΓΣΕΒΕΕ. Ωστόσο, είναι ανοιχτή σε αύξηση μισθών, όπως και - πιο συγκρατημένα – η ΕΣΕΕ και επανειλημμένως ανοιχτά η ΓΣΕΕ.
‘’Οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν είμαστε τεμπέληδες,’’ είπε χθες ο κ. Κορκίδης, τονίζοντας πως δουλεύουμε περισσότερες ώρες, με μεγαλύτερο ρυθμό και παραγωγικότητα ακόμα και από τους Γερμανούς. ‘’Το μνημόνιο δεν πρέπει να γίνει μνημόσυνο της συλλογικής σύμβασης,’’ είπε χαρακτηριστικά.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr