Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης πάντως κρίνεται αμφίβολο, καθώς η ΓΣΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στο νέο ασφαλιστικό σύστημα – αποχώρησε άλλωστε και από τις εργασίες της Επιτροπής των Ειδικών – και οι νέες αλλαγές στις συντάξεις δεν θα ‘φτιάξουν’ το κλίμα.
Στις αλλαγές που ήδη έγιναν, η επαναφορά του ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) στις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο και όχι από το Νοέμβριο που προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που συζητείται στη Βουλή.
Επιπλέον, από το 2011 και όχι από το 2013 θα ξεκινήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στον ΟΑΕΕ. Ο ίδιος ο υπουργός, άλλωστε, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης να αλλάξει νωρίτερα από το 2018, ίσως και από το 2013, ανάλογα και με τις πιέσεις του ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος δήλωσε σχετικά με τη ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης: ‘’Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού που έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική.
Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων που βρίσκονται στην κλίνη των Νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων.’’
Εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις
Μεγάλες αλλαγές και σκληρά μέτρα στην αγορά εργασίας ζήτησαν οι ελεγκτές του ΔΝΤ από το υπουργείο Εργασίας κατά την επίσκεψή τους την Παρασκευή. Επί τάπητος τέθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, το όριο των απολύσεων και ο 14ος μισθός.
Συγκεκριμένα, πιέζουν για κατάργηση της δυνατότητας που έχουν τα συνδικάτα για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ζητούν επίσης απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων και στις επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων και περικοπή των αποζημιώσεων.
Η κατάργηση ή περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αν και σε μια τέτοια προοπτική αντιτίθεται και ο υπουργός Εργασίας.
Για τις συντάξεις, ζητούν καταβολή της βασικής σύνταξης στο 65ο έτος ανεξάρτητα της εξόδου στη σύνταξη, εφαρμογή της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο νωρίτερα από το 2013, αλλά και επανεξέταση του ανώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με στόχο την αύξηση στα 67 από τα 65 έτη, μία προοπτική που επίσης βρίσκει αντίθετο το υπουργείο Εργασίας.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr