Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν φωνές στην κυβέρνηση που ζητούν προσφυγή «εδώ και τώρα» με σκοπό να σταματήσει το "μαρτύριο του Ταντάλου" σχετικά με το ΔΝΤ και άλλοι που ζητούν πρώτα διαπραγμάτευση με το Ταμείο και συζητήσεις απευθείας με την έδρα του στην Ουάσιγκτον. Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι ότι αν καλέσει το ΔΝΤ χωρίς διαπραγματεύσεις, ως απάντηση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν θα μπορέσει να πει κανένα «όχι» και να τραβήξει καμία «κόκκινη γραμμή» στις επιταγές του ΔΝΤ. Με ότι αυτό σημαίνει για τις κοινωνικές επιπτώσεις της προσφυγής.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι ειλημμένη απόφαση η προσφυγή στο Ταμείο, και η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον τρόπο να το παρουσιάσει στην κοινωνία, η οποία είναι αρνητικά διακείμενη, μετά την έντονη «δαιμονοποίηση» που έχει υποστεί ο οργανισμός τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τις παλινωδίες κυβερνητικών αξιωματούχων περί προσφυγής ή όχι στη βοήθεια.
Πάντως η κυβέρνηση, παρά τη δημόσια εικόνα του «ατάραχου» διαπραγματευτή που θέλει να εμφανίσει, «βράζει» εσωτερικά και αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η ανακοίνωση της προσφυγής, «με δεδομένο ότι τα spreads έχουν φτάσει σε αδιανόητα πριν από μερικούς μήνες επίπεδα, μπορεί να έλθει πολύ γρηγορότερα απ’ όσο περιμένουμε».
Αγορές: Προσφύγετε τώρα!
Πάντως, η άποψη των αγορών κατέστη κάτι παραπάνω από σαφής: Προσφύγετε τώρα στο ΔΝΤ! Το επιχείρημα ήταν σαφέστατο: Τα spreads έφτασαν στις 520 μονάδες βάσης, στα υψηλά 12ετίας, το ίδιο και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDs). Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι αδύνατος ο ελληνικός δανεισμός από τις αγορές, οι οποίες δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα ως δανειζόμενο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα δανείζεται με πολύ χειρότερους όρους από το Ιράκ, τη Λετονία, την Ισλανδία και το Ντουμπάι…
Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο όχι μόνο της βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης, αλλά και ότι η χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της βλέπουν ολοένα και περισσότεροι ξένοι οίκοι, όπως η Daiwa Capital Markets και η KBC. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών που κάνουν λόγο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να εξυπηρετηθεί.
Κοντά στην χρεοκοπία βρίσκεται η χώρα, επιμένει και ο γνωστός καθηγητής Οικονομικών Νουριέλ Ρουμπινί, η αλλιώς Dr Doom, που επισημαίνει ότι το πρόβλημα της χώρας και όλης της Νότιας Ευρώπης, δεν είναι μόνο τα χρέη και η σχέση τους με το ΑΕΠ, αλλά τα διαρθρωτικά τους προβλήματα, όπως τα ελλείμματα εμπορικών συναλλαγών, η απώλεια ανταγωνιστικότητας και η αναιμική ανάπτυξη.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης με Τρόικα
Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ με τα κυβερνητικά στελέχη για τον μηχανισμό στήριξης. Σήμερα αναμένεται να εξετασθούν κάποια νομοτεχνικά ζητήματα και θέματα διαδικασιών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και αναλυτική ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων και την διάθρωση του δημοσίου χρέους από στελέχη του Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους.
Η αντιπροσωπεία θα συνεχίσει τις επαφές της σε άλλα υπουργεία, κυρίως το Εργασίας λόγω Ασφαλιστικού, το υπουργείο Υγείας λόγω της ανάγκης μεταρρύθμισης και του τομέα αυτού, καθώς και το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να συζητηθούν θέματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, τα οποία συνδέονται και με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Μάνος Ρούσσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr