Ο κ. Κουτρουμάνης, ξεκαθαρίζοντας ελαφρώς το τοπίο, δήλωσε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε βασική σύνταξη για όλους που θα εφαρμοστεί από το 2018, με πιθανή μια μεταβατική περίοδο, και υπολογίζεται στα 360 ευρώ - όσα δηλαδή δίνει αντίστοιχα σήμερα ο ΟΓΑ. Η βασική σύνταξη θ'αφορά το προνοιακό κομμάτι και θα παίρνουν το ίδιο ποσό όλοι οι εργαζόμενοι με θεμελιωμένο δικαίωμα χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. 'Οσον αφορά τους ανασφάλιστους, θα έχουν δικαίωμα στη βασική σύνταξη από τα 65 έτη, ωστόσο, θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο.
Γι'αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει την απαραίτητη 15ετία και 4.500 ένσημα και έχουν περί τα 2-3 χρόνια εργασίας π.χ., θα ισχύσει αναλογικότητα στο ποσό της σύνταξης. Η βασική σύνταξη θα ενσωματώνεται στην κύρια σύνταξη, η οποία θα είναι συνάρτηση των εισφορών και των χρόνων εργασίας. Ο υφυπουργός Εργασίας είπε επίσης πως θα παραμείνει το πλαφόν των 2.840 ευρώ στο ποσό της σύνταξης. Ο ίδιος τόνισε πάντως πως απομένουν πολλά να ξεκαθαριστούν και να αποφασιστούν πριν από το σχέδιο νόμου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίας ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, η επόμενη συνάντηση θα ζητήσει ο ίδιος να είναι και η τελευταία της Επιτροπής – αντί η προτελευταία κανονικά – και εν συνεχεία θ’ακολουθήσουν το πόρισμα και το σχετικό νομοσχέδιο.
Στις 2 Μαρτίου, στη συνεδρία της Επιτροπής θα παρευρεθεί και η υπουργός Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, όπου μαζί με τον κ. Λοβέρδο θα ανακοινώσουν τις προθέσεις για το διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο υγείας. Στην ίδια συνάντηση, θα τεθεί επί τάπητος η ενοποίηση των Ταμείων, αλλά και θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη μορφολογία της βασικής σύνταξης.
Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη συνάντηση της Επιτροπής, στις 9 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εργασίας εισηγήθηκε επτά δομικές αλλαγές για το ασφαλιστικό σύστημα, μεταξύ των οποίων η θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης και ο διαχωρισμός συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο υγείας. Στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθεί το μέσο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 τουλάχιστον έτη έως το 2015, από 61,4 στα 63 χρόνια.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, επίσης, εισηγήθηκε την εφαρμογή της απόφασης του ΔΕΚ για τη σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης από το 2013, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, καθώς, όπως είπε, δεν είναι αρμοδιότητά του.
Φωτεινή Πούλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr