Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Όπως προκύπτει και από τα 10 σημεία που ακολουθούν, όποιο νοικοκυριό ενταχθεί στη ρύθμιση (σ.σ θα μπορεί να πληρώνει τουλάχιστον το 10% των οφειλών του σε τέσσερα χρόνια και να απαλλάσσεται από τα υπόλοιπα) θα υφίσταται εξωνυχιστικό έλεγχο ακόμη και άρση του φορολογικού του απορρήτου.
Αναλυτικά:
- Πριν την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα πρέπει να έχει ρευστοποιηθεί όλη η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Εξαίρεση γίνεται μόνο για την πρώτη κατοικία. Σε περίπτωση που υπάρχει πρώτη κατοικία, ο οφειλέτης, για να την διατηρήσει υπό την κατοχή του, θα πρέπει να αποπληρώσει στην τράπεζα ένα δάνειο 20ετούς διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο το ύψος του οποίου θα αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
- Οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν από τις εφορίες κάθε φορολογικό έντυπο που αφορά στον δανειολήπτη.
- Υποχρεωμένος να παραδώσει πληροφορίες, θα είναι και εργοδότης του οφειλέτη ο οποίος θα πρέπει ύστερα από αίτημα των τραπεζών, να γνωστοποιεί κάθε μεταβολή στον μισθό του εργαζόμενου-οφειλέτη.
- Στο…παιχνίδι μπαίνει και η σύζυγος. Αν οι αποδοχές της είναι υψηλές, τότε ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. «Το δικαστήριο για να κρίνει αν τα εισοδήματα του οφειλέτη είναι επαρκή ή όχι, πρέπει να λάβει υπόψη τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθώς και τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.
- Όποιος μπει στην τελική ρύθμιση, θα παραμένει φακελωμένος στα αρχεία της εφορίας για εννέα ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για τα τέσσερα χρόνια που θα διαρκεί η ρύθμιση και άλλα πέντε χρόνια μετά το τέλος της ρύθμισης.
- Ο δανειολήπτης, θα είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί μέσα σε έναν μήνα, κάθε μεταβολή που επέρχεται στην διεύθυνση εργασίας ή στην διεύθυνση κατοικίας του. Η γνωστοποίηση θα πρέπει να γίνεται στην γραμματεία του δικαστηρίου. Ουσιαστικά η προσωπική ζωή του οφειλέτη, θα είναι στο μικροσκόπιο.
- Ο δανειολήπτης, θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση εργασίας σε περίπτωση που χάσει τη δουλειά του. «Ο οφειλέτης οφείλει να ασκεί κατά τη διάρκεια της περιόδου ρύθμισης κατάλληλη εργασία ή αν δεν ασκεί εργασία, να καταβάλει εύλογη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας τέτοιας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
- Ο δανειολήπτης θα πληρώνει ένα μηνιαίο ποσό κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, το ύψος του οποίου θα καθορίζεται από το δικαστήριο. Ωστόσο, αυτό το ποσό δεν θα παραμένει σταθερό καθ’όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Θα αυξάνει με βάση τον πληθωρισμό ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα αποκτήσει στοιχεία που αποδεικνύουν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη, θα μπορεί να ζητάει αναπροσαρμογή του ποσού.
- Δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση δάνεια τα οποία έχουν εκταμιευτεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου.
- Η ρύθμιση αφορά μόνο σε δάνεια και όχι σε οφειλές προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, πρόστιμα, κλήσεις κλπ).
Θ.Τσ.