Τέσσερα χρόνια μετά, η δημιουργία του ΔΕΣΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος και Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας) παραμένει σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα η διαχείριση του δικτύου να παραμένει στη ΔΕΗ, βάσει και των σχετικών μεταβατικών διατάξεων του νόμου.
Η επίσκεψη του κοινοτικού κλιμακίου στην Ελλάδα, που θα επιθεωρήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, αλλά πήρε τελικά παράταση για το Φεβρουάριο. Κι αυτό, λόγω των αλλαγών που συνέβησαν στην Επιτροπή – το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας πέρασε από τη Λετονία στη Γερμανία, γεγονός που δείχνει και τη βαρύτητα που δίνεται στη συγκεκριμένη αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που θα υπάρξει ολιγοήμερη αναβολή της επίσκεψης του κλιμακίου, προκειμένου μέχρι το Φεβρουάριο να έχει αναλάβει το σχετικό χαρτοφυλάκιο ο Γερμανός επίτροπος Günther Oettinger.
Διαδικασία παράβασης
Το γεγονός πάντως ότι τέσσερα χρόνια μετά και η Ελλάδα δεν έχει κάνει το παραμικρό για να συμμορφωθεί με την Οδηγία του 2003, έχει προβληματίσει στις Βρυξέλλες, που έχουν ήδη κινήσει τη διαδικασία παράβασης.
Αλλαγές έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες και αναφορικά με τα τιμολόγια ηλεκτρισμού (επίσης έχουν κινήσει τη διαδικασία παράβασης), που ακόμη και σήμερα καθορίζονται με ρυθμιστικές αποφάσεις της κυβέρνησης και δεν είναι ελεύθερα. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, τα τιμολόγια στο ρεύμα θα παραμένουν ρυθμιζόμενα, για όσο διάστημα η ΔΕΗ θα διατηρεί μερίδιο άνω του 70% στην αγορά.
Όσον αφορά στο τρίτο θέμα της ατζέντας της Κομισιόν για την Ελλάδα, αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς στην λιανική, όπου σήμερα μοναδικός προμηθευτής παραμένει η ΔΕΗ. Παρ’ ότι η αγορά έχει απελευθερωθεί εδώ και χρόνια, εντούτοις είναι τέτοιες οι αγκυλώσεις ώστε ουδείς ιδιώτης προμηθευτής έχει θελήσει να δραστηριοποιηθεί.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr