Το Χρηματιστήριο σαν μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων είχε θετική εικόνα με τις τράπεζες να έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο αφού στο σύνολο των αντλήσεων κεφαλαίων η Εθνική Τράπεζα, η Αlpha Bank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Γενική Τράπεζα, η Τράπεζα Αττικής και η Εμπορική Τράπεζα άντλησαν τα 3,97 δισ. ευρώ από τα 4,7 δισ. ευρώ που διοχετεύθηκαν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Σε ότι αφορά τις νέες εισαγωγές, μόλις μία ήταν η νέα εισαγωγή στην κύρια αγορά (MIG Real Estate) ενώ στην Εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου εισήχθησαν άλλες τρεις εταιρίες (Βιοιατρική, Κρήτων Αρτος, Foodlink) οι οποίες ωστόσο δεν κατάφεραν να αυξήσουν το συναλλακτικό ενδιαφέρον στην εν λόγω υποσχόμενη αγορά του ΧΑ.
Στο τέλος του 2009 το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρέθηκε με 12 εταιρείες λιγότερες λόγω συγχωνεύσεων, διαγραφών ή δημοσίων προτάσεων περιορίζοντας τον αριθμό των εταιριών που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε 283. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το 2009 τους πλήρωσε όλους, αναφέρει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος, Μάνος Χατζηδάκης.
Σε αντίθεση με το 2008 που η τάση ήταν μονότονα πτωτική και η μόνη διέξοδος ήταν η αποχή από την αγορά ή οι short θέσεις, το 2009 η τάση άλλαξε κατεύθυνση τρεις φορές διανύοντας σε κάθε φάση μεγάλες ποσοστιαίες αποστάσεις. Από το -18% που ήταν η απόδοση από την αρχή του έτους έως τις αρχές Μαρτίου η αγορά γύρισε στο +101% που ήταν τα υψηλά έτους για να υποχωρήσει εκ νέου -30% στα χαμηλά των 2.070 μονάδων. Το εύρος κερδισμένων – χαμένων μετοχών έμεινε σχεδόν ισοσκελισμένο (142 -154) με μεγάλες αποκλίσεις καθώς υπάρχουν αρκετοί κερδισμένοι τίτλοι με απόδοση άνω του 100% (10 εταιρίες) ενώ 15 μετοχές παρουσίασαν απώλειες άνω του 50%.
Η έντονη νευρικότητα ήταν αποτέλεσμα των θετικών εξωτερικών επιρροών αλλά και των αρνητικών κυρίως μακροοικονομικών παραμέτρων που έδωσαν ένα τόνο αυτονόμησης στο τέλος της χρονιάς. Η χρηματιστηριακή αγορά απέδωσε δικαιοσύνη στην κακή οργάνωση της οικονομίας να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά και στον κίνδυνο μόλυνσης υγιών παραγωγικών ιστών από χρόνιες παθήσεις της Ελληνικής οικονομίας που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη διαρθρωτικών μέτρων (γραφειοκρατία, σπατάλες, διαφθορά, παραοικονομία κ.α.).
Από επιχειρηματική άποψη το 2009 κινήθηκε συντηρητικά. Τα deals ήταν περιορισμένα και αφορούσαν σχεδόν αυστηρά συμπληρωματικό περιεχόμενο στο λειτουργικό κομμάτι των εταιριών. Στις κυριότερες επιχειρηματικές συμφωνίες επισημαίνουμε την αγορά της Olympic Αir και την πώληση της Κορασίδης από την MIG, την εισφορά του 50% της Ηρων από τον όμιλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, την εξαγορά του 9,7% της Banca Transilvania από την Τρ. Κύπρου και τις εξαγορές των δικτύων της BP και της Shell από τα δύο διυλιστήρια της χώρας.
Μικρότερης διάστασης συμφωνίες αφορούσαν την εξαγορά της Rainbow από την Quest, η Ζήνων απορρόφησε με αύξηση κεφαλαίου την δραστηριότητα της Megabet, ο ΟΠΑΠ αγόρασε μειοψηφικό ποσοστό στην Neurosoft, η Veolia υπέγραψε προσύμφωνο για τα αιολικά της Δομικής Κρήτης, ο Κυριακίδης πούλησε την συμμετοχή που κατείχε στην Mermeren και τέλος η Alphawood εξαγόρασε το ποσοστό του κ. Ηλιάδη στην Shelman.
Οι εισηγμένες σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας αναμένεται να επαναλάβουν την επίδοση του 2008 (~6 δις ευρώ) με μειωμένους τζίρους κατά 16% απόρροια της οικονομικής κρίσης που έχει συρρικνώσει την ζήτηση στην Ελλάδα. Η έλλειψη ορατότητας λόγω των εξαιρετικά δυσμενών εγχώριων παραγόντων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μια εκτίμηση ή κάποιο εύρος εκτίμησης που θα έδινε μια πιο σαφή εικόνα για την πορεία του 2010.
Εδώ εντοπίζεται ίσως και το στοιχείο ευκαιρίας της Ελληνικής αγοράς που έχει να κάνει με τον χαμηλό πήχη που καλούνται να ξεπεράσουν οι εισηγμένες καθώς η αποτίμηση των κυριότερων δεικτοβαρών μετοχών κινείται σε μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών αντανακλώντας την απαισιοδοξία των επενδυτών. Μια μικρή βελτίωση στην κερδοφορία των εταιριών που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της σταδιακής αύξησης της ζήτησης ή της μείωσης των συντελεστών κόστους είναι αρκετή για μια θετική αναθεώρηση η οποία θα έχει σαφώς μεγαλύτερο έρεισμα στην επιφυλακτική -στο τέλος του 2009- αγορά του ΧΑ. Πολλά θα κριθούν μετά το πρώτο τρίμηνο όπου θα υπάρχει η πρώτη αξιολόγηση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης η οποία σαν άποψη θα αποτυπωθεί και στην αγορά ομολόγων επηρεάζοντας ανάλογα και την άποψη για τις Ελληνικές τράπεζες.
Τεχνικά η πορεία της αγοράς προσομοιάζει πάρα πολύ με την εικόνα του Γενικού Δείκτη το 2003 όταν η αγορά αντέδρασε από περίπου παρόμοια επίπεδα και αφού πρώτα είχε δοκιμάσει πολύ υποτιμημένες ζώνες τιμών. Η ειδοποιός διαφορά έχει να κάνει με το χρόνο μέσα στον οποίο όλα αυτά συνέβησαν καθώς η διετία 2008 – 2009 αποτελεί μια σύντομη εκδοχή των διακυμάνσεων που έλαβαν χώρα από το Σεπτέμβριο του 1999 έως τον Μάιο του 2005 χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι δείκτες σημάτων δεν έχουν ενεργοποιήσει κάποιο σήμα αγοράς.
Αυτό που κρατάει κανείς είναι ότι η αγορά το 2009 «πάτησε στα πόδια της», βρίσκεται δηλαδή σε μια διαδικασία μακροπρόθεσμης αντιστροφής η οποία για το 2010 δίνει ένα μετριοπαθή στόχο τιμών μεταξύ 2.600 – 2.932 μονάδων επίπεδο το οποίο οριοθετεί την 4η ζώνη αντίστασης στην διόρθωση 2.932 – 2.070 μονάδων και το δεύτερο επίπεδο αντίστασης στην πτώση από τα υψηλά των 5.200 μονάδων. Το σενάριο της ανοδικής τάσης είναι αυτό στο οποίο δίνουμε μεγαλύτερη πιθανότητα επίτευξης χρονικά κατά το α’ εξάμηνο του 2010. Από εκεί και πέρα θα αναπροσαρμόσουμε την στρατηγική μας ανάλογα με την ταχύτητα και την δομή της ανόδου.
Στις κυριότερες επενδυτικές επιλογές η Πήγασος για το 2010 επισημαίνει τις ΔΕΗ, Intralot, ΟΠΑΠ, Αγροτική Τράπεζα και ΜΕΤΚΑ λόγω των χαμηλών σχετικά αποτιμήσεων, των ικανοποιητικών εκτιμώμενων μερισμάτων αλλά και του ενδιαφέροντος που πιθανότατα θα υπάρξει από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 2,5 δις ευρώ το 2010.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr