Σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών της Goldman Sachs είναι «αδιανόητη η προοπτική» να μην γίνουν αποδεκτά ομόλογα μιας χώρας μέλους ως collateral στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές θεωρούν επίσης 'αστήρικτη' την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δηλαδή η ΕΚΤ να εξαρτά την αποδοχή των ομολόγων ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. από την αξιολόγηση μιας ιδιωτικής εταιρίας αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Moodys είναι ο μόνος οίκος που διατηρεί την αξιολόγηση Α1 για την Ελλάδα, τρεις βαθμίδες πάνω από το Baa1 (που είναι ισότιμο με το BBB+ των άλλων οίκων). Σε περίπτωση που συμβεί η υποβάθμιση αυτή, τα ελληνικά ομόλογα θα «κοπούν» από το καλάθι αποδοχής της ΕΚΤ από τις αρχές του 2011.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε τρεις ενέργειες:
- Να αλλάξει τον κανονισμό που απαιτεί αξιολογήσεις κάτω από Α- και από τις τρεις εταιρίες αξιολόγησης για να μη γίνει δεκτό ως collateral να υιοθετήσει το πιο «κοινό» σύστημα της πλειοψηφίας. Όταν δηλαδή δυο από τις τρεις εταιρίες προχωρήσουν σε μια αξιολόγηση, αυτή να υιοθετείται από την ΕΚΤ, χωρίς να περιμένει το «βετο» της τρίτης.
- Δεύτερον, η ΕΚΤ θα πρέπει να θέσει μια ενδιάμεση απειλή, πέρα από το άκρο της πλήρους απαλοιφής από το σύστημα των ρεπος, η οποία λόγω της αυστηρότητάς της δεν είναι πάντοτε αξιόπιστη.
- Τρίτον, η ΕΚΤ θα πρέπει να καταστήσει πιο εμφανείς τους υφιστάμενους κανόνες της αλλά και τις μελλοντικές της αναθεωρήσεις των κανόνων, ώστε η διαφάνεια να είναι μεγαλύτερη.
Ο οίκος βλέπει δύο σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας: Αν η δημοσιονομική εικόνα της χώρας βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, τότε η υποβαθμιση από τη Moodys μπορεί να αποφευχθεί και το outlook της χώρας να βελτιωθεί. Εναλλακτικά μέσω ενός πακέτου στήριξης από την Ε.Ε. ή του ΔΝΤ θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Η πρόταση της Goldman Sachs είναι να υπάρξει ένα δάνειο ανάγκης από την Ε.Ε.
H Goldman Sachs επισημαίνει ακόμη ότι καθώς δεν προβλέπει η ΕΚΤ να αλλάζει τους κανόνες της για την αποδοχή ομολόγων ανάλογα με την πιθανή υποβάθμιση ή όχι από τη Moodys, θα πρέπει να είναι σίγουρη ότι δεν θα υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις. Αν η τράπεζα δεν είναι αρκετά σίγουρη θα πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια αξιολόγησής τους μέσα στους επόμενους μήνες. Και σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ έχει- σύμφωνα με την GS- δύο επιλογές: Είτε να επεκτείνει χρονικά το παρόν καθεστώς αποδοχής ομολόγων πέραν του 2010 ή να επιβάλει μια ενδιάμεση απειλή όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr