Ο κ. Ben May, οικονομολόγος στην Capital Economics τόνισε πως κάθε επιπλέον προσαρμογή είναι ενθαρρυντική, αλλά δεδομένης της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη δράση κάποια στιγμή. Οπως προσθέτει, οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με το ότι αυτά που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι προσωρινής φύσης. Πέρα από το 2010, η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Προς το παρόν, η κυβέρνηση φαίνεται να μην βιάζεται να πάρει τα σκληρά μέτρα που χρειάζονται για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Ο κ. May επεσήμανε πως στο τέλος, αναμένουμε πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αγορές να υπαγορεύσουν σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, οδηγώντας σε παρατεταμένη περίοδο αδύναμης ανάπτυξης.
Ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης, στοχεύει σε δημοσιονομική προσαρμογή που είναι αρκετά μεγάλη, ειδικά για μια χώρα σε ύφεση. Με αυτή την έννοια, είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές. Αλλά οι αγορές θα περιμένουν να δουν αν θα υλοποιηθεί στην πραγματικότητα. Συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Αυτά είναι τα σχόλια του κ. Giada Gianni, οικονομολόγου της Citigroup.
O κ. Sebastian Wanke, οικονομολόγος της Dekabank υπογραμμίζει πως κατάσταση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών είναι επισφαλής. Θα πρέπει να εξυγιάνει έναν προϋπολογισμό που είναι εκτός ελέγχου, σε μια στιγμή που κάθε περιοριστικό δημοσιονομικό μέτρο θα ήταν στην ουσία καθαρό δηλητήριο για την οικονομία, γιατί η ελληνική οικονομία είναι σε μεγαλύτερη ύφεση από αυτό που εκτιμούσαν προηγουμένως
Και από την άλλη, με σημερινό της άρθρο η Wall Street Journal, μιλά για επιστροφή των ανησυχιών που κυριαρχούσαν στις αρχές του 2009 για τον κίνδυνο default του αδύναμου κρίκου της ευρωζώνης, δηλαδή της Ελλάδας.
Οι αγορές στέλνουν σήματα SOS, τονίζει το άρθρο με τίτλο «EU's Weakest Draw Scrutiny». Οι τιμές των CDS που αφορούν την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, έχουν εκτοξευθεί. Οι επενδυτές αγοράζουν αυτά τα swaps τα οποία πληρώνουν όταν οι χώρες κάνουν default. Αποτελούν μία είδους ασφάλεια έναντι του «κακού» χρέους της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, το spread μεταξύ της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και του σχετικά ασφαλούς γερμανικού ομλόγου έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες μέρες καθώς οι επενδυτές φοβούνται να αναλάβουν το ελληνικό ρίσκο.
Αν και όλες αυτές οι ανησυχίες, όπως τονίζει η WSJ, δεν είναι το ίδιο έντονες με αυτές των αρχών του έτους, δείχνουν πως οι επενδυτές είναι και πάλι ιδιαίτερα φοβισμένοι για τις προοπτικές των «μαύρων προβάτων» της ευρωζώνης.
Το άρθρο υπενθυμίζει την προειδοποίηση υποβάθμισης από την Moody's και σημειώνει πως το πρόβλημα της χώρας μας είναι η έλλειψη πολιτικής θέλησης να προχωρήσει σε σκληρές προσαρμογές. Οπως σημειώνει, όπως ακριβώς οι επενδυτές διάλεγαν νικητές και χαμένους ανάμεσα στις τράπεζες πριν μερικούς μήνες, τώρα κάνουν το ίδιο για τα μέλη της ευρωζώνης.
Από τις 10 Νοεμβρίου το κόστος ασφάλισης ενός ελληνικού ομολόγου έναντι του default για πέντε χρόνια, έχει εκτοξευθεί κατά 22%. Aυτό αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι οι επενδυτές απομακρύνονται από ότι θυμίζει... Ελλάδα.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr