Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης χτύπησε καμπανάκι την περασμένη βδομάδα τονίζοντας πως πρέπει να προσεχθούν οι όροι γιατί η αγορά μας είναι ρηχή. Δεν είναι αντίθετος με το εργαλείο, αλλά κάποιοι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν υποτιμητική κερδοσκοπία και πρέπει να υπάρξει προστασία της αγοράς. Αντίθετοι με την κατάργηση τάσσονται ανοικτά οι ξένοι διαχειριστές.
Στέλεχος μεγάλου ξένου οίκου με ελληνική καταγωγή σημείωνε στο «R» πως δεν κόβεις ένα εργαλείο επειδή δεν μπορείς να το ελέγξεις. Πρέπει αν ελέγχονται περισσότερο οι αγορές, ενώ αναρωτήθηκε γιατί όταν οι αγορές είναι «φούσκες» δεν κόβουν το long. ’λλωστε τότε συμβαίνουν χειρότερες καταστάσεις, γιατί στα ψηλά εισέρχεται το retail και επειδή οι ζημιές είναι μεγάλες οι μικροεπενδυτές αντιδρούν. «Η ελληνική αγορά το 2007 δεν ήταν ρηχή και υπήρχε short που δεν την έβλαψε. Μόλις όμως χειροτέρευσαν οι προοπτικές υποχώρησαν οι τιμές», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο υπεύθυνος του τμήματος παραγώγων της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Γιάννης Σπίρτος σημειώνει πως το short selling είναι ένα εργαλείο και τα εργαλεία δε δημιουργούν καταστάσεις. Αν χειροτερεύσουν τα οικονομικά των εταιρειών, οι μετοχές θα υποχωρήσουν. Όταν η οικονομία είναι καλή οι μετοχές ανεβαίνουν και το short selling δεν μπορεί να ανακόψει την ανοδική πορεία. Σημειώνει όμως πως επειδή επανήλθε μετά από μία μεγάλη αντίδραση των αγορών δεν αποκλείεται στην περίπτωση της συνέχισης της διόρθωσης, η πτώση να επιταχυνθεί.
Αυξημένη δραστηριότητα στο δανεισμό και στην πώληση μετοχών
Από την πρώτη μέρα που επέστρεψαν οι ανοικτές πωλήσεις οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία. Αρχικά πώλησαν ανοικτά μετοχές της Τράπεζας Κύπρου η οποία είχε σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση έναντι των άλλων τραπεζικών μετοχών. Εσχάτως στο στόχαστρο μπήκε η μετοχή της Alpha Bank και της Eurobank και μάλιστα οι ανοιχτές πωλήσεις σε κάποιες συνεδριάσεις είναι σημαντικά περισσότερες από αυτές που εντοπίστηκαν στην αρχή του μήνα στην Τράπεζα Κύπρου. Αναλυτές σημείωναν στις εκθέσεις τους πως δεν αποκλείεται να κάνουν και αυτές αυξήσεις κεφαλαίου μετά την Εθνική Τράπεζα και δόθηκε έτσι αφορμή στους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Alpha Bank οι ανοικτές πωλήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση 19/6 ανήλθαν στο 20,9% του συνολικού όγκου, στη συνεδρίαση της 18/6 στο 25,19% και στη συνεδρίαση της 16/6 το 21,83%. Αντιστοίχως στη Eurobank στις 24/6 οι ανοικτές πωλήσεις αποτέλεσαν το 24,99%, στις 23/6 το 24,48% του συνολικού όγκου, στις 17/6 το 28,09%, στις 16/6 το 34,08%, στις 15/6 το 23,07%, στις 11/6 το 23,46% και στις 5/6 το 24,66%.
Σε επίπεδο δανεισμού τίτλων η δραστηριότητα είναι έντονη. Στην Εθνική Τράπεζα ο δανεισμός τίτλων ανέρχεται στα 14,28 εκατ. μετοχές, στην Τράπεζα Κύπρου έχουν δανειστεί 8,18 εκατ. μετοχές, στην Alpha Bank 6,56 εκατ. μετοχές, στη Eurobank 6,77 εκατ. μετοχές, στη Jumbo 6,05 εκατ. μετοχές και στη MIG 4,58 εκατ. μετοχές. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η δραστηριότητα είναι έντονη αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις ένας επενδυτής να δανείζεται τις μετοχές όχι με σκοπό να τις πουλήσει αλλά προκειμένου να μην τις πάρει κάποιος άλλος και να τις πουλήσει. Να μη δώσει δηλαδή τη δυνατότητα σε κάποιων να σορτάρει μία συγκεκριμένη μετοχή. Φωτογραφίζουν πως κάτι τέτοιο έχει γίνει στη Jumbo που αν και οι μετοχές έχουν δανειστεί εδώ και καιρό δεν έχουν παρατηρηθεί ανοικτές πωλήσεις. Την Παρασκευή δραστηριότητα παρατηρήθηκε στη Eurobank και την Πειραιώς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στον ΟΠΑΠ ο οποίος υποχώρησε 7,4% δεν υπήρξαν ανοικτές πωλήσεις.
Γ.Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr