Γεωπολιτικές εντάσεις και εμπόριο
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναδιαμορφώσει σημαντικά τις εμπορικές ροές στα τελευταία χρόνια.
Το μερίδιο της Κίνας στις εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες από το 2016, με χώρες όπως το Βιετνάμ να αναλαμβάνουν να καλύψουν το κενό.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια περαιτέρω διαφοροποίηση του εμπορίου θα ωφελήσει γενικά την αγορά εμπορευματοκιβωτίων, ωστόσο προειδοποιούν ότι μια πολιτική απομόνωσης όπως αυτή που υπονοεί το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ, «Πρώτα η Αμερική» θα μπορούσε να διαταράξει την τρέχουσα ανάπτυξη.
Οι αμερικανικές εισαγωγές μέσω των μεγάλων λιμένων αυξήθηκαν κατά 15% από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι σήμερα, καθιστώντας τις κρίσιμο μοχλό ανάπτυξης για τον τομέα της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο, τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο εάν εφαρμοστούν πιο ακραίες πολιτικές.
Ο προστατευτισμός του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει προτείνει την επιβολή καθολικού δασμού 20% σε όλες τις εισαγωγές, με ουσιαστική εστίαση στα αγαθά που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Οι πιθανοί νέοι αυξημένοι δασμοί θα μειώσουν τη συνολική ζήτηση για εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων και η εντατικοποίηση του εμπορικού πολέμου θα ωθήσει τους Αμερικανούς εισαγωγείς να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδία και το Μεξικό.
Η διπλωμάτης Κάμαλα Χάρις
Η Κάμαλα Χάρις, έχει επικρίνει τις προτάσεις του Τραμπ για τους δασμούς, αλλά ενδέχεται να διατηρήσει τους υφιστάμενους δασμούς σε περίπτωση εκλογής της.
Αρκετοί πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση υπό την Καμάλα Χάρις θα επικεντρωθεί στις επιδοτήσεις για την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας και των εξαγωγών, γεγονός που θα μπορούσε ακόμη να επιβαρύνει τις σχέσεις με άλλα εμπορικά μπλοκ. Η εμπορική προσέγγιση της Χάρις, αναφέρουν οι αναλυτές, θα είναι πιο μετρημένη και διπλωματική, αλλά δεν πρόκειται να δούμε θεαματικές αλλαγές στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα.
Ανεξάρτητα από το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε οι αλυσίδες εφοδιασμού να απομακρύνονται από την Κίνα. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ο ρυθμός και το επίπεδο της πίεσης που θα ασκηθεί ανάλογα με τον επόμενο Πρόεδρο.
Γιώργος Σκορδίλης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr