Συγκεκριμένα ο κ. Λιάγκος υπογράμμισε ότι τα πέντε βασικά πεδία εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων του λιμενικού κλάδου είναι:
-Η αναβάθμιση των υποδομών (διαχείριση των υφιστάμενων, συντήρηση, ανάπτυξη), για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των λιμένων.
-Ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού τους.
-Η ψηφιοποίηση και απλοποίηση των συναλλαγών με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.
-Η ενεργειακή αναβάθμιση και υιοθέτηση πράσινων πρακτικών, σε ευθυγράμμιση με τις επιταγές βιωσιμότητας, και
-Η ενίσχυση της ασφάλειας.
Οι βασικές αυτές κατευθύνσεις προκύπτουν από τις σημαντικές τάσεις που διαμορφώνονται στα λιμάνια για την περίοδο 2030-2040 οι οποίες προβλέπουν :
- Την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ λιμένων με στόχο την βελτιστοποίηση της διαχείρισης πόρων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
- Την έμφαση στη βιωσιμότητα & την ενεργειακή διαχείριση, μεταξύ των οποίων η υιοθέτηση πράσινων πρακτικών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, προώθηση παραγωγής υδρογόνου) και η μείωση των εκπομπών.
- Την ψηφιοποίηση και την καινοτομία μέσο της χρήσης νέων τεχνολογιών και ψηφιακών συστημάτων για την ενίσχυση της αποδοτικότητας.
- Την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας με στόχο την προώθηση έργων που επικεντρώνονται στη διαχείριση αποβλήτων και την ενέργεια, και στις
- Νέες Εμπορικές Διαδρομές που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή καθώς δίνει πρόσβαση σε εναλλακτικές θαλάσσιες διαδρομές, όπως η Βόρεια Θαλάσσια Οδός.
Εξάλλου ο κ. Λιάγκος αναφέρθηκε εκτενώς στις προϋποθέσεις για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των λιμένων και την απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγοράς logistics υπογραμμίζοντας ότι για να καταστούν εφικτοί αυτοί οι στόχοι, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις :
- Στις υποδομές του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, που εξασφαλίζουν τη διασύνδεση των λιμένων με τους κεντρικούς οδικούς άξονες, το τρένο και τα αεροδρόμια και την ομαλή διακίνηση φορτίων μέσω των θαλάσσιων διαδρόμων προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, στα πλαίσια των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.
- Στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης των λιμένων, με τη χρήση τεχνολογικών καινοτομιών πρώτης γραμμής & την υιοθέτηση του υποδείγματος του "έξυπνου λιμανιού", που προωθούν τη διαλειτουργικότητα, τη συνολική βελτίωση των λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμένων, και κατ’ επέκταση της απόδοσης της αλυσίδας εφοδιασμού, την παρακολούθηση φορτίων σε πραγματικό χρόνο και τη διαφάνεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας.
- Ενίσχυση των λιμενικών εγκαταστάσεων των επιβατικών λιμένων των νησιών, πέραν των εγκαταστάσεων των λιμένων της ενδοχώρας, δεδομένων των τεράστιων δυνατοτήτων της Ελλάδας για περαιτέρω ανάπτυξη της Κρουαζιέρας, και.
- Σαφές και σταθερό πλαίσιο υλοποίησης των επενδύσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr