Στην ίδια εκδήλωση, για την οποία συνεργάστηκαν στενά οι Επιτροπές Μελών Υγείας και Τουρισμού & Πολιτισμού του Επιμελητηρίου, η υφυπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Ράπτη, υπογράμμισε τη θέση που μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του ιαματικού τουρισμού.
Ειδικότερα, ο υπουργός υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του, τόνισε ότι «ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αποτελεί πεδίο στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο, καθότι διαθέτει το σωστό κλίμα ή περιβάλλον και υψηλού επιπέδου ιατρικές υποδομές και υπηρεσίες, ενώ η τεχνογνωσία που κατέχει η Γερμανία στον συγκεκριμένο τομέα είναι ίσως η υψηλότερη στον κόσμο. Κατά τις πρόσφατές επαφές μου με τον ομόλογό μου Γερμανό υπουργό, συνεργαστήκαμε στενά για τον ιατρικό τουρισμό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την υγεία και την ευεξία. Σήμερα, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ στενότερα με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για να υλοποιήσουμε νέες κοινές δράσεις με Γερμανούς επενδυτές και με Γερμανούς Ιατρούς, στον ιατρικό τουρισμό, όπου η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».
Η υφυπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Ράπτη, χαιρετίζοντας με τη σειρά της την εκδήλωση, υπογράμμισε ότι, «σήμερα, ο σύγχρονος επισκέπτης αναζητά πλέον την εμπειρία. Αυτή η αυξανόμενη επιθυμία για βιωματικά ταξίδια σε συνδυασμό με την ανάγκη του να διατηρήσει ή να ενισχύσει την προσωπική ευημερία, οδήγησε τον τουρισμό ευεξίας σε αναπτυξιακή τάση. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το μερίδιο που της αναλογεί στον παγκόσμιο χάρτη του ιαματικού τουρισμού, αρκεί να ενώσουμε δυνάμεις όλοι μαζί, κεντρική διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτική πρωτοβουλία, με στόχο την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας, με όρους βιωσιμότητας και με σημαντικά οφέλη για τους προορισμούς και την εθνική οικονομία».
Στον χαιρετισμό του Πρόεδρος της Επιτροπής Μελών Υγείας του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Head of Public Affairs / Communications της Βoehringer Ingelheim Hellas, κ. Mανώλης Μιτάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ιαματικός τουρισμός πρέπει να αποτελέσει έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πιστεύει στη δυνατότητα που έχει ο κλάδος να προσφέρει στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Όπως επεσήμανε, το Επιμελητήριο επιμένοντας στην πρωτοβουλία του αυτή ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και το προφίλ του ιαματικού τουρισμού, με στόχο την αύξηση των επισκεπτών που αναζητούν ανάλογους προορισμούς, είτε για ιατρικούς λόγους, είτε για ευεξία, είτε τέλος για εναλλακτικό τουρισμό. Ο κ. Μανώλης Μιτάκης πρόσθεσε επίσης ότι «η περαιτέρω ισχυροποίηση του ιαματικού τουρισμού μπορεί να οδηγήσει σε τόνωση των επενδύσεων και ενίσχυση της απασχόλησης. Για την επίτευξη του διπλού αυτού στόχου οι Επιτροπές Υγείας και Τουρισμού του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου συνεργάστηκαν στενά, αρχής γενομένης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
Στο μεταξύ, ο κ. Γιάννης Πατσιαβός, Senior Manager του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Μελών Τουρισμού & Πολιτισμού του Επιμελητηρίου και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρη Τάσιο, ανάγνωσε μήνυμά του, σύμφωνα με το οποίο «ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει επισημάνει μετ΄ επιτάσεως στα κέντρα αποφάσεων και χάραξης πολιτικής την ανάγκη επένδυσης στον εναλλακτικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές, σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις της αγοράς. Το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» δεν είναι το μόνο τουριστικό προϊόν που μπορούμε να διαθέτουμε και να προβάλλουμε. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες αξιοποίησης σημαντικών πηγών ευεξίας και βιωσιμότητας στη χώρα μας, η οποία ήδη από την αρχαιότητα ήταν ευρέως γνωστή για τη θεραπευτική αξία των πηγών της. Με δεδομένες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η υφήλιος και την κλιματική αλλαγή παρούσα, διακρίνονται μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα μας στον τομέα του Εναλλακτικού τουρισμού».
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ιαματικών Λουτρών Ελλάδας, κ. Μάρκος Δανάς, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής, εστίασε στα επενδυτικά σχέδια για τον ελληνικό ιαματικό τουρισμό, σημειώνοντας ότι η αξία τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό είναι αποτέλεσμα της εργώδους προσπάθειας που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αναταχθεί ο κλάδος και να ξεφύγει από την απαξίωση που τον οδήγησαν τόσο οι αλλαγές στο αγοραστικό μοντέλο όσο και τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελληνική οικονομία μετά το 2010» σημείωσε, για να αναφερθεί αμέσως μετά στα όσα επακολούθησαν της κρίσης χρέους της χώρας: «Έπρεπε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να αντληθεί τεχνογνωσία από το εξωτερικό. Έπρεπε να υπάρξει μια ξεκάθαρη στρατηγική που να απαντά στην θέση που κατέχει ο κλάδος των ιαματικών πηγών τόσο μέσα στο υπόλοιπο τουριστικό προϊόν της χώρας όσο και στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Πολλά έγιναν και πολλά ακόμη χρειάζεται να γίνουν, αλλά είναι δεδομένη η ανοδική πορεία και πάνω σε αυτή πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε» τόνισε με έμφαση και συμπλήρωσε ότι ο μετασχηματισμός του κλάδου των ιαματικών πηγών μέσα από τις επενδύσεις στις υποδομές και τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την πλήρη ένταξη του θερμαλισμού στο τουριστικό μοντέλο της χώρας.
Τέλος, η Executive Director του European Historic Thermal Towns Association (EHTTA), κ. Simone Zagrodnik, τοποθετούμενη επίσης ως κεντρική ομιλήτρια, εξέφρασε την άποψη ότι με τον συνδυασμό του πολιτισμού και της υγείας, ο ιαματικός τουρισμός δίνει μεγάλες ευκαιρίες στους προορισμούς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, δηλαδή 365 ημέρες το χρόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr