Η συμφωνία αφορά θέματα κοινού ενδιαφέροντος που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της διεθνούς ναυτιλίας.
Σκοπός της είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας σε εκδηλώσεις και φόρουμ που σχετίζονται με τη ναυτιλία. Εξετάζεται επίσης η δημιουργία μηχανισμού για την τόνωση της επικοινωνίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και από τα δύο ναυτιλιακά κέντρα, ενώ προβλέπει τη δημιουργία γραφείου αντιπροσωπείας της Ένωσης στο Lujiazui με τη βοήθεια του Συμβουλίου Lujiazui, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στα μέλη της Ένωσης συνεργασίας με τα κινέζικα ναυπηγεία για τη ναυπήγηση πλοίων και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Lujiazui για χρηματοδότηση.
Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του προέδρου του συμβουλίου του Lujiazui Financial City, o Huang Hongyuan-Αντιπρόεδρος της τράπεζας Bank of Communications, και ο Γιώργος Ξηραδάκης-Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.
Χαιρετισμούς έκαναν οι: Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής – Αρμόδιος για θέματα πλοίων, ο Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Sun Feng πρόεδρος του κινέζικου νηολογίου China Classification Society, και η κα Li Ying, Οικονομική και Εμπορική Ακόλουθος της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα.
Παρεμβάσεις έκαναν οι Γιώργος Προκοπίου-ιδρυτής των ναυτιλιακών εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders and Dynagas, ο Γιάννης Ξυλάς, Ταμίας της Ε.Ε.Ε και CEO Ariston Navigation, ο Σπυρίδων Πασχάλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και Δ.Σ. Attica Group, και η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου πρόεδρος ΕΒΕΑ.
Κατσαφάδος: Η ναυτιλία αποτελεί σημαντικό τομέα της Κινεζικό-Ελληνικής συνεργασίας
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής – Αρμόδιος για θέματα πλοίων, κ. Κώστας Κατσαφάδος, συνεχάρη αρχικά το Shanghai Lujiazui Financial City Council και την Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας για την υπογραφή της συμφωνίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις των χωρών στον τομέα της χρηματοδότησης.
Τόνισε ότι οι κοινές προσπάθειες και των δύο κυβερνήσεων αποδείχθηκαν εποικοδομητικές και αναφέρθηκε στη συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά, ένα έργο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έγινε έργο ορόσημο της συνεργασίας των δύο χωρών.
«Οι θαλάσσιες μεταφορές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και η ναυτιλία αποτελεί σημαντικό τομέα της Κινεζικό-Ελληνικής συνεργασίας. Τις τελευταίες δεκαετίες Ελλάδα και Κίνα έχουν οικοδομήσει μια ισχυρή συμπληρωματική σχέση που βασίζεται στη θάλασσα» ανέφερε.
Μετέφερε επίσης την έντονη επιθυμία αλλά την πραγματική και ειλικρινή θέληση της κυβέρνησης, να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια όχι μόνο για να υποδεχτεί αλλά και για να ενεργοποιήσει τα κινεζικά, τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Η τοπική τους εγκατάσταση τους στην χώρα μας θα τους δώσει αυτόματα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γειτνίασης με το μεγαλύτερο εφοπλιστικό κέντρο στον κόσμο καθώς και τη συσσωρευμένη και αποδεδειγμένη εμπειρία των Ελλήνων ειδικών στο χώρο της ναυτιλίας ταυτόχρονα.
Επίσης τόνισε ότι η τοπική τους εγκατάσταση τους στην χώρα μας θα τους δώσει αυτόματα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γειτνίασης με το μεγαλύτερο εφοπλιστικό κέντρο στον κόσμο καθώς και τη συσσωρευμένη και αποδεδειγμένη εμπειρία των Ελλήνων ειδικών στο χώρο της ναυτιλίας ταυτόχρονα.
Πατέρας: Πάντα επωφελής η συνεργασία των δύο χωρών στη ναυτιλία
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Πατέρας, αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία των δύο λαών και στην συνεργασία τους στο ναυτιλιακό τομέα η οποία πάντα ήταν επωφελής και για τις δυο πλευρές καθώς βασίζεται στην κοινή αλληλοκατανόηση και εμπιστοσύνη.
Χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία σύναψης της συγκεκριμένης συμφωνίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω αυτής τα δύο μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα θα έρθουν ακόμα πιο κοντά, βελτιώνοντας περισσότερο τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας.
Οι κινεζικές ευχαριστίες
O Sun Feng χαιρέτησε την ευτυχή κατάληξη της στρατηγικής σχέσης συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η σημερινή υπογραφή θα προωθήσει σίγουρα την ευημερούσα ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των δύο μερών και θα συμβάλει στην προώθηση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής ναυτιλιακής βιομηχανίας. Στό τέλος της ομιλίας του, ευχαρίστησε τον Γ. Ξηραδάκη και τον Γ.Προκοπίου, νυν πρόεδρο της Μεσογειακής Επιτροπής της C.C.S για την μακροχρόνια υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης της C.C.S στην Ελλάδα.
Τέλος η κα Li Ying εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η υπογραφή αυτής της Συμφωνίας θα ενισχύσει σίγουρα τις συναλλαγές και την επικοινωνία μεταξύ των σχετικών επιχειρηματικών τομέων των δύο χωρών.
Συνεχίζοντας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Ξηραδάκη για τη συμβολή του στην Κινεζικο-Ελληνική ναυπηγική συνεργασία μέσω της ιδιότητας του ως συνεργάτη της China Development Bank, χαρακτηρίζοντας τον«παλιό φίλο» του Κινεζικού λαού. «Μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, ο κ. Ξηραδάκης δεσμεύτηκε για περαιτέρω διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την τεχνογνωσία του και όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε» τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr