"Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν άμεσα το 75% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και μέχρι το τέλος του έτους, το 90% του ρωσικού πετρελαίου που εισάγεται στην Ευρώπη θα έχει απαγορευτεί", δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όπως είναι φυσικό η απόφαση αυτή αφορά άμεσα και την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί θα πρέπει να εξασφαλίσει πετρέλαιο από άλλες χώρες, αλλά και γιατί είναι μία ναυτιλιακή χώρα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία επιτρέπονται χωρίς περιορισμούς και αυτό είναι ένα καλό νέο για την ελληνική ναυτιλία. Κόβονται βέβαια τα δρομολόγια μεταφοράς πετρελαίου από τη Ρωσία σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν απαγορεύεται η μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία σε τρίτες χώρες.
Όπως είπε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής «εκ των πραγμάτων θα μεταφέρεται λιγότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Δεν υπάρχουν όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- κυρώσεις που να αφορούν την ελληνική ναυτιλία σχετικά με τη μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία προς τρίτες χώρες».
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε βέβαια με... νόημα πως «από εκεί και πέρα ο καθένας είναι υπεύθυνος κι ίσως και συνομιλώντας και με τη συνείδησή του εάν θέλει αυτή τη στιγμή να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους μεταφορές προϊόντων από τη Ρωσία».
Αυτό που κρατάει η ελληνική ναυτιλία είναι το ότι δεν υπάρχει καμία οριζόντια απαγόρευση. Συνεπώς, παραμένει στο προσκήνιο, καθώς η ελληνική διπλωματία πάλεψε για να μην υπάρξει εμπάργκο και στη μεταφορά του ρωσικού αργού. Υπάρχουν βέβαια αστερίσκοι για τους περιορισμούς στις διαδρομές, και τις ασφαλίσεις φορτίων, ωστόσο, η συμφωνία σε γενικές γραμμές έχει θετικό πρόσημο.
Όσο για τη Ρωσία, η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά προορισμού του πετρελαίου της, καθώς αγόραζε μέχρι χθες σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών. Τώρα η Μόσχα καλείται να κλείσει συμφωνίες με άλλες χώρες, κυρίως στην Ασία για να καλύψει τις απώλειες.
Η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τα κρατικά έσοδα. Παρά τις κυρώσεις, τα ενεργειακά έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης έχουν αυξηθεί στα ύψη από την έναρξη της εισβολής, χάρη στην άνοδο των τιμών. Τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο διπλασιάστηκαν (από έτος σε έτος) στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Ωστόσο, με την ΕΕ να αναγκάζει το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών αργού σε αγορές του εξωτερικού με μειωμένες τιμές, η Ρωσία πιθανότατα θα δει τα ενεργειακά της κέρδη να μειώνονται.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος- Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr