Κι αυτό γιατί οι κυρώσεις της Δύσης και κυρίως το μερικό εμπάργκο της Ε.Ε. αρχίζουν να υπονομεύουν την ικανότητα της Μόσχας να διοχετεύσει περισσότερο αργό, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη εκπροσώπους του OPEC.
Εάν εξαιρεθεί η Ρωσία από τους στόχους για την παραγωγή πετρελαίου που έχει θέσει το καρτέλ, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη Σαουηδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους παραγωγούς του OPEC να διοχετεύσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου στις αγορές, κάτι άλλωστε που οι ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει επανειλημμένως, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει τις τιμές πετρελαίου σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς του πλανήτη, συμφώνησε πέρυσι μαζί με τον OPEC και εννέα ακόμη χώρες που δεν είναι μέλη του να διοχετεύουν περισσότερο αργό κάθε μήνα. Τώρα, όμως η παραγωγή της αναμένεται να μειωθεί 8% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Η Wall Street Journal σημειώνει ωστόσο ότι δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί εάν η Ρωσία θα συμφωνούσε με την εξαίρεσή της από τους στόχους παραγωγής που προβλέπει η συμφωνία του OPEC+.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ασκηθεί επισήμως καμία πίεση προς τον OPEC να αυξήσει την παραγωγή του προκειμένου να καλύψει ενδεχόμενη μείωση από την Ρωσία, όμως κάποιες χώρες μέλη από τον Περσικό Κόλπο έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν αυξήσεις στην παραγωγή κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr