Ο τερματικός, ο οποίος θα λειτουργεί στο Maasvlakte με την ονομασία ACE Terminal, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.
Η HES λειτουργεί σε στρατηγική τοποθεσία στο Maasvlakte, με χωρητικότητα στην αποβάθρα και άμεση πρόσβαση από τη θάλασσα, ενώ ο Gasunie διαθέτει υποδομή υφιστάμενων δεξαμενών αποθήκευσης και σύστημα αγωγών. Η Vopak, με έξι τερματικούς σταθμούς αμμωνίας σε όλο τον κόσμο, έχει εμπειρία στην ασφαλή αποθήκευση αμμωνίας. Τα πλοία θα μπορούν να αγκυροβολούν στην τοποθεσία για να εκκενώσουν πράσινη αμμωνία, και στην αρχική φάση, πιθανώς και μπλε αμμωνία.
«Ένας τερματικός σταθμός εισαγωγής πράσινης αμμωνίας θα συμβάλει ζωτικά στην εισαγωγή υδρογόνου», δήλωσαν οι εταίροι, προσθέτοντας ότι «εκτός από την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ολλανδία, θα υπάρχει επίσης ζήτηση στη Βορειοδυτική Ευρώπη για μεγάλης κλίμακας εισαγωγή πράσινου υδρογόνου». Η ενδεχόμενη επενδυτική απόφαση πρέπει ακόμη να ληφθεί και θα βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε συμβάσεις πελατών και στις απαραίτητες άδειες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ΕΠΕ.
Η αντίδραση του πράσινου υδρογόνου με το άζωτο σχηματίζει πράσινη αμμωνία, η οποία επιτρέπει στο υδρογόνο να μεταφέρεται σε μεγάλους όγκους. Η αμμωνία μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευτεί και να μετατραπεί ξανά σε πράσινο υδρογόνο. Η πράσινη αμμωνία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί άμεσα ως καύσιμο χωρίς CO2 για τη ναυτιλία ή ως πρώτη ύλη για την παραγωγή λιπάσματος.
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης συνεργάζεται με εταίρους για την εισαγωγή ενός δικτύου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας σε όλο το λιμενικό συγκρότημα, καθιστώντας το Ρότερνταμ διεθνή κόμβο για την παραγωγή και εισαγωγή υδρογόνου και για τη διαμετακόμιση υδρογόνου σε άλλες χώρες. Πέρυσι, η ενεργειακή εταιρεία Uniper κινήθηκε για να αναπτύξει εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη θέση της στο Maasvlakte με τη χρήση ενέργειας που παράγεται από αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας. Το λιμάνι έχει επίσης μνημόνια συνεργασίας με την νεοσύστατη εταιρεία τεχνολογίας άνθρακα Horisont Energi για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τη μεταφορά μπλε αμμωνίας από τη Νορβηγία στο Ρότερνταμ έως το 2025 και πιο πρόσφατα, με το Chariot που εστιάζει στην Αφρική για εισαγωγές πράσινου υδρογόνου από το προτεινόμενο έργο του στη Μαυριτανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr