Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος της παραγωγής βοήθησε να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, οι τιμές του άνθρακα αυξάνονται και πάλι φέτος εν μέσω προσδοκιών ότι η Κίνα θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο ορυκτό καύσιμο για να τροφοδοτήσει την οικονομική της ανάκαμψη.
Η παραγωγή άνθρακα έφτασε το ρεκόρ των 4,07 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 4,7% από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν επίσης πέρυσι, στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2013.
Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, αλλά η παραγωγή ρεκόρ της είναι αξιοσημείωτη δεδομένου ότι μόλις πριν από ένα χρόνο η χώρα διαλαλούσε επιθετικά μέτρα που είχαν σκοπό να περιορίσουν σοβαρά τις εκπομπές της.
Να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα θα γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060 και η κυβέρνησή του έλαβε δραστικά βήματα το πρώτο εξάμηνο του 2021 για να το κάνει πραγματικότητα - συμπεριλαμβανομένου το κλείσιμο εκατοντάδων ανθρακωρυχείων.
Αυτές οι φιλοδοξίες - που οι αναλυτές ήδη υποψιάζονταν ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν , ειδικά καθώς η οικονομία της Κίνας ανέκαμψε - αμφισβητήθηκαν από μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, καθώς η προσφορά άνθρακα μειώθηκε απότομα. Η χώρα κατέγραψε εκτεταμένες ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος , συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών.
Τα εργοστάσια αναγκάστηκαν επίσης να μειώσουν την παραγωγή , προκαλώντας διακοπή στις αλυσίδες εφοδιασμού. Για να αμβλυνθεί η κρίση, η Κίνα διέταξε τα ορυχεία να ενισχύσουν την παραγωγή άνθρακα το περασμένο φθινόπωρο. Μέχρι τον Δεκέμβριο, η παραγωγή είχε εκτιναχθεί περισσότερο από 7% από ένα χρόνο νωρίτερα σε μηνιαίο υψηλό όλων των εποχών των 385 εκατομμυρίων μετρικών τόνων. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, αυτός ήταν επίσης ο τρίτος συνεχόμενος μήνας αυξήσεων.
Η Κίνα αναμένει ότι η κατανάλωση ενέργειας της «θα συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξή της το 2022», δήλωσε ο Λι Γιουνκίνγκ, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στο Πεκίνο. Η κατανάλωση το 2021 ήταν ήδη ισχυρή, σημειώνοντας αύξηση 10,3% από το 2020, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.
Αναλυτές από την Guotai Junan Securities, μια μεγάλη κινεζική επενδυτική τράπεζα, απέδωσαν την ανάκαμψη των τιμών του άνθρακα τον Ιανουάριο εν μέρει στην πρόσφατη απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα από την Ινδονησία. Η Κίνα εισήγαγε περισσότερο άνθρακα από το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας για να συμβαδίσει με την εγχώρια ζήτηση, ειδικά μετά τον περιορισμό των εισαγωγών από την Αυστραλία στα τέλη του 2020.
Οι αναλυτές του Guotai Junan αναμένουν ότι η ζήτηση για άνθρακα θα παραμείνει ισχυρή φέτος, καθώς η Κίνα χρειάζεται να σταθεροποιήσει την οικονομική ανάπτυξη και η ενέργεια από άνθρακα είναι κρίσιμη για αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με μια έκθεση έρευνας την Τρίτη.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κίνα ανέφερε ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 8,1% το 2021, ξεπερνώντας τους στόχους της ίδιας της κυβέρνησης. Ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο μισό αυτού του ρυθμού το τελευταίο τρίμηνο και ενδέχεται να μην επιταχυνθεί πολύ φέτος, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι επενδύσεις σε υποδομές το 2022 για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση των θέσεων εργασίας.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr