Το Reporter μίλησε με τέσσερις ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας που αξιοποιούν αυτά τα εργαλεία και παρέχουν «έξυπνες» λύσεις στις ναυτιλιακές, προωθώντας με τον καλύτερο τρόπο τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Metis: Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής δεδομένων
Ο κ. Ανδρέας Συμεωνίδης, Marketing Manager της Metis μιλά για το καινοτόμο σύστημα συλλογής δεδομένων της εταιρείας, επισημαίνοντας τα άμεσα οφέλη του για όσους το επιλέγουν. «Η METIS CYBERSPACE TECHNOLOGY SA ιδρύθηκε το 2016 και ειδικεύεται στα πεδία του Internet Of Things (ΙοΤ), του Cloud Computing και της Τεχνητής Νοημοσύνης, όλα προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της» τονίζει αρχικά και προσθέτει:
«Η λύση που παρέχεται από την ΜETIS ενσωματώνει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής δεδομένων, εγκεκριμένο από τον Lloyd’s Register, το οποίο συλλέγει εκατοντάδες σήματα από όλα τα κρίσιμα συστήματα ενός πλοίου φροντίζοντας παράλληλα για την ποιότητα, τον συγχρονισμό και την ασφαλή αποθήκευσή τους.
Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, η ΜETIS αναλύει τα δεδομένα αυτά παρέχοντας πολύτιμες και άμεσα αξιοποιήσιμες πληροφορίες που καλύπτουν τις ανάγκες πολλαπλών ρόλων, τμημάτων και επιπέδων διοίκησης. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της METIS, τα στελέχη κάθε ναυτιλιακής εταιρείας έχουν την πλήρη εικόνα του στόλου τους και όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους για αξιολογήσουν την απόδοση των πλοίων, να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους, να επιλύσουν κρίσιμα ζητήματα και γενικά να λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες σε αξιόπιστα δεδομένα.
Τα άμεσα οφέλη είναι σημαντικά και έχουν να κάνουν κυρίως με την αύξηση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας, τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας συντήρησης, αλλά και την καλύτερη διαχείριση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος».
«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η METIS έχει καταφέρει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της ναυτιλιακής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε Σιγκαπούρη, Βανκούβερ και Αμβούργο» καταλήγει ο κ. Συμεωνίδης.
Openichnos: Ολοκληρωμένη λύση που συνδυάζει 100% ενεργειακή αυτονομία και 100% παγκόσμια κάλυψη
Ο κ. Γιώργος Κούτρας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Openichnos παρουσιάζει την πλατφόρμα εντοπισμού και παρακολούθησης σκάφους που υποστηρίζει η εταιρεία, δίνοντας έμφαση στα πλεονεκτήματά της. Ειδικότερα, όπως αναφέρει: «Το Openichnos είναι μια ενεργειακά αυτόνομη συσκευή εντοπισμού θέσης με παγκόσμια κάλυψη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Internet of Things. Χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης ενός στόλου σκαφών για τη βιομηχανία της ενοικίασης σκαφών αναψυχής παγκοσμίως. Μέσω του Openichnos, ο ιδιοκτήτης είναι σε θέση να παρακολουθεί εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο την τοποθεσία και το πλήρες ιστορικό διαδρομής του στόλου του σκάφους, την κατάσταση των οργάνων και τις καιρικές συνθήκες μέσω των δεδομένων που λαμβάνονται από τους αισθητήρες του σκάφους».
Εξηγώντας γιατί πρέπει κανείς να στραφεί στην Openichnos, σημειώνει ότι: «Είναι η πρώτη συσκευή που συνδυάζει 100% ενεργειακή αυτονομία και 100% παγκόσμια κάλυψη, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη λύση εντοπισμού και παρακολούθησης σκαφών που μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε σκάφος, ανεξάρτητα από το μέγεθός του ή τον τρόπο χρήσης του.
Με το Openichnos, οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές σκαφών μπορούν να:
- Διαχειρίζονται τα σκάφη τους απομακρυσμένα, με ακρίβεια και αποδοτικότητα
- Μειώσουν τα διαχειριστικά τους κόστη
- Ελαχιστοποιήσουν τα ρίσκα
- Αντιδράσουν άμεσα για να κρατήσουν ασφαλή τόσο τα σκάφη όσο και τον κόσμο που βρίσκεται σε αυτά».
SQLearn: Η ναυτική εκπαίδευση γίνεται... διαδραστική
Την καινοτόμα ιδέα της SQLearn για ηλεκτρονικά μαθήματα σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης παρουσιάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Σπύρος Γκούμας, ο οποίος έχοντας εργαστεί 30 χρόνια στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων, ίδρυσε την εταιρεία το 2006. Όπως λέει, «προσφέροντας μία μοντέρνα προσέγγιση στη ναυτική εκπαίδευση, η SQLearn έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στον χώρο του e-learning στη ναυτιλία, μέσω της ανάπτυξης διαδραστικών ηλεκτρονικών μαθημάτων, αλλά και με την ανάπτυξη ενός e-learning συστήματος που επιτυγχάνει σύνδεση με τα πλοία σε πραγματικό χρόνο.
Η εταιρεία παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση στις ναυτιλιακές, η οποία περιλαμβάνει ένα σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με δυνατότητα διαχείρισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και βιβλιοθήκες μαθημάτων e-learning που επικεντρώνονται στα θέματα της STCW σχετικά με το Safety, αλλά και σε θέματα Resilience και Lessons Learnt. Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της εταιρείας είναι πιστοποιημένα από τον ABS (American Bureau of Shipping). Η SQLearn τυγχάνει θερμής αποδοχής από την ελληνική αγορά, καθώς το σύστημα e-learning και τα μαθήματά της χρησιμοποιούνται σε πάνω από 800 πλοία και περισσότερους από 25.000 ναυτικούς».
Τέλος, μιλά και για τη μετεγκατάσταση της εταιρείας: «Η πρόσφατη μεταφορά της εταιρείας στο κέντρο του Πειραιά αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει στον ναυτιλιακό τομέα. Η μεταφορά αυτή εξυπηρετεί την ανάγκη να βρίσκεται κοντά στην πλειονότητα των πελατών της και διευκολύνει τη συνεργασία και την καθημερινή επικοινωνία μαζί τους. Επιπλέον, τα νέα γραφεία της εταιρείας παρέχουν στην συνεχώς αυξανόμενη ομάδα τον χώρο που χρειάζεται, αλλά και ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον».
VesselBot: Καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία
Τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η VesselBot στην αγορά περιγράφει η κα Αθανασία Παναγιωτοπούλου, συν-ιδρύτρια της εταιρείας και επικεφαλής του τμήματος Marketing. Αρχικά, υπογραμμίζει ότι: «Η VesselBot είναι μια τεχνολογική εταιρεία, με προσωπικό που διαθέτει βαθιά γνώση της ναυτιλίας και παρέχει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις στην αγορά. Μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, δημιουργούμε τόσο έτοιμες λύσεις όσο και λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των εταιρειών που συνεργαζόμαστε παγκοσμίως, με σκοπό να είναι σε θέση να λαμβάνουν επιχειρηματικές αποφάσεις, που θα βασίζονται σε real-time δεδομένα» και συμπληρώνει:
«Ξεκινήσαμε το 2015, δημιουργώντας το VesselBot Marketplace, μια τεχνολογικά εξελιγμένη διαδικτυακή πλατφόρμα ναύλωσης πλοίων εμπορικής ναυτιλίας ξηρού χύδην φορτίου, η οποία επιτρέπει τόσο στους Πλοιοκτήτες, όσο και στους Ναυλωτές να εντοπίζουν τον ιδανικό αντισυμβαλλόμενο και να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικότερα τις συναλλαγές ναύλωσης πλοίων. Η διαδικασία της ναύλωσης πραγματοποιείται με αποτελεσματικότητα, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση στα λειτουργικά κόστη, καθώς και στον απαιτούμενο χρόνο για την διεκπεραίωση των ναυλώσεων.
Σήμερα διαθέτουμε, πέραν του Marketplace, τα τεχνολογικά εργαλεία Data Intelligence (Data Reports & analytics) και Intelligent Tools (Distance calculator, Voyage Estimator, Open Tonnage Finder, Port Catalogue, Email parser, Real Time Fleet Monitoring, Route Finder optimization tool) μέσω των οποίων οι χρήστες αυξάνουν την κερδοφορία της επιχείρησής τους, καθώς επίσης βελτιστοποιούν την απόδοση και μειώνουν το κόστος των ταξιδιών των πλοίων τους».
Η κα Παναγιωτοπούλου αναφέρεται και σε μία ξεχωριστή στιγμή για την εταιρεία. «Ιδιαίτερη σημασία για την εταιρεία μας είχε η δήλωση που έκανε στο παρελθόν ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών της Σιγκαπούρης, σε ένα συνέδριο για τεχνολογία στη ναυτιλία, κατά την οποία έκανε αναφορά σε εταιρείες όπως η Amazon, η IBM και το VesselBot, λέγοντας πως αναδιαμορφώνουν την παρούσα κατάσταση στην αγορά» επισημαίνει.
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr