Η διακοπείσα για χτες Γενική Συνέλευση της προηγούμενης Πέμπτης, της μητρικής εταιρείας Νεώριον ΑΕ, αναβλήθηκε λόγω … κορονοϊού. Όπως ανέφερε προς το ΧΑ η Νεώριον “δεδομένης της απαγόρευσης των δημοσίων συναθροίσεων και της ανάγκης αποφυγής των μετακινήσεων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας” υπήρξε αναβολή.
Η εξέλιξη αυτή προξένησε τη μήνιν των εργαζομένων που βλέπουν το «τραίνο» να πηγαίνει μακριά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους να είναι σε συνεχή αναβολή. Γι’ αυτό και ήδη προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, παρά τη δυσμενή λόγω κορονοϊού συγκυρία. Βάζουν, δε, στο στόχαστρο τον βασικό μέτοχο και πρόεδρο της Νεώριον ΑΕ Νικόλαο Ταβουλάρη, ως βασικό υπεύθυνο των αναβολών και των καθυστερήσεων. Ζητούν, δε, από τον κ. Ταβουλάρη ή να καταβάλει οφειλές περίπου 20 εκ στους εργαζόμενους ή να υπογράψει άμεσα τη μεταβίβαση στον νέο επενδυτή
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες κ. Ταβουλάρης είχε ζητήσει από την Τετάρτη την αναβολή της συνέλευσης, Μάλιστα, όπως αναφέρεται, σε επιστολή του προς τους υπόλοιπους μετόχους ο κ. Ταβουλάρης, είχε προτάξει ως λόγο το γεγονός ότι δεν είχε προσκομίσει, η πλευρά της ΟΝΕΧ, όπως είχε ζητήσει την περασμένη Πέμπτη, στοιχεία για το αναλυτικό σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων.
Πάντως και η Onex και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, μετά τις εξελίξεις αυτές κινήθηκε αυτόματα και με μια αντίδραση σε υψηλούς τόνους έστειλε χθες, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη ΓΣ, επιστολή προς τον κ. Ταβουλάρη, η οποία κοινοποιήθηκε και στους υπόλοιπους μετόχους της Νεώριον.
Σύμφωνα με πληροφορίες Πάνος Ξενοκώστας, σε υψηλούς τόνους επανέλαβε στην επιστολή απευθυνόμενος στον κ. Ταβουλάρη ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η εξυγίανση αν δε μεταβιβάσει τις μετοχές που ελέγχει ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του, δηλαδή περίπου το 46,3%.του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Μάλιστα η πλευρά της ONEX θεωρεί ότι ο κ. Ταβουλάρης με προσχήματα καθυστερεί τη διαδικασία, καθώς για τη μεταβίβαση μετοχών από κάποιο μέτοχο δεν απαιτείται καμία απόφαση γενικής συνέλευσης. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ξενοκώστας κατηγορεί τον κ. Ταβουλάρη ότι μετέτρεψε μια Γενική Συνέλευση με ενημερωτικό χαρακτήρα σε «εργαλείο εκτροχιασμού» της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με την Onex. Δηλώνει, ωστόσο, πως παραμένει «εδώ όσο χρειαστεί».
Οι ανάγκες για επενδύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του μεγάλου ποσού που απαιτείται για να υπάρξει επανεκκίνηση στο Ναυπηγείο (φτάνουν τα 40 εκ. ευρώ - 18 εκ. περίπου για τους εργαζόμενους και άλλα περίπου 15 εκ. για συντηρήσεις εγκαταστάσεων, αποπληρωμές κτλ). η πλευρά του επενδυτή επιδιώκει να έχει τον πλήρη έλεγχο των μετοχών δηλαδή, να περάσουν άμεσα σε νομικό πρόσωπο της επιλογής της ΟΝΕΧ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένταξη στο Πτωχευτικό δίκαιο.
Στη συνέχεια θα υποβληθεί το σχετικό σχέδιο εξυγίανσης στο αρμόδιο πολυμελές Πρωτοδικείο βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάση ισολογισμού οι οφειλές της εταιρίας είναι στα 220 εκ ευρώ με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα Ταμεία, το Δημόσιο λόγω φόρων, οι εργαζόμενοι και η ALPHA Bank με 80 εκ. Υπάρχει, βέβαια, και η διαδικασία εκκαθάρισης των πληρωμών με το υπ. Άμυνας, για τις παραγγελίες που έχει εκεί το Πολεμικό Ναυτικό. Ήδη το Π.Ν. πληρώνει το 70% της μισθοδοσίας των εργαζομένων προκειμένου να παραλάβει τις δύο τορπιλακάτους που κατασκευάζονται εκεί και είναι σχεδόν έτοιμες, κατά 95% η μία και κατά 70% η άλλη.
Το θέμα παρακολουθεί, πάντως, από κοντά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό των διαδικασιών εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έχει θέσει προθεσμία για την μεταβίβαση των μετοχών μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα διακοπεί η χρηματοδότηση από το Πολεμικό Ναυτικό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr