Στην απόφαση προβλέπεται ποινή φυλάκισης δύο μηνών για κάθε ημέρα απεργίας, εφεξής, και χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ ανά ημέρα απεργίας σε κάθε συνδικάτο. Επίσης, απαγορεύει την προκήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις των 1.500 λιμενεργατών θίγουν τα οικονομικά τους συμφέροντα των 48 επιχειρήσεων. Ακόμη, τα Επιμελητήρια ζητούν, επιπλέον, χρηματική αποζημίωση για κάθε ημέρα συνέχισης των κινητοποιήσεων.
Την Τρίτη το βράδυ ολοκληρώνεται η 48ωρη απεργία στο λιμάνι και οι εργαζόμενοι αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, έχοντας λάβει υπ' όψη και την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Εν τω μεταξύ, ρόλο «πυροσβέστη» αναλαμβάνει από σήμερα, Τρίτη, ο νέος πρόεδρος του ΟΛΠ Γ.Ανωμερίτης. Ο κ. Ανωμερίτης έχει ξεκινήσει, ήδη, διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ και ο διάλογος επικεντρώνεται σε εργασιακά θέματα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΒΕΑ
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ καταδίκασε «τις προσπάθειες ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και την εμπλοκή των δικαστηρίων στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες και τόνισε ότι πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος, αφενός για την πλήρη και χωρίς όρους κατοχύρωση της απασχόλησης, των εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής ασφάλισης, και αφετέρου για το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης στη βάση και των επισημάνσεων της ΟΜΥΛΕ.
Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ «καταδικάζει την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια και εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που έκρινε ως παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών».
Ακόμη, δηλώνει αντίθετη με την προσφυγή σε δικαστικά ή αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αγώνων και καλεί την κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους στα λιμάνια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τουςλ που συνδέονται με την ανάπτυξη του λιμανιού και το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον.
Στον αντίποδα, το ΕΒΕΑ τονίζει ότι «η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αφήνει, πλέον, κανένα περιθώριο στους εργαζομένους στο λιμάνι του Πειραιά να συνεχίσουν τις απεργιακές τους, με οποιαδήποτε μορφή, κινητοποιήσεις. Πρέπει να σεβαστούν τη νομιμότητα και, επιτέλους, να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και εν κατακλείδι ολόκληρης της κοινωνίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr