Πέρα από το οικονομικό βάρος που έρχεται να προστεθεί στο ήδη προϋπολογισμένο λόγω του τέλους διανυκτέρευσης δημιουργείται κι ένα διοικητικό. Κυρίως αυτό αφορά τις μεγάλες μονάδες των 5 νησιών που εξαιρέθηκαν. Αυτές οι επιχειρήσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο θα πρέπει να αλλάξουν τιμές στη μέση της σεζόν.
Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο πρόβλημα σε όσους απευθύνονται σε μεμονωμένους πελάτες ή κάνουν απευθείας πωλήσεις όσο σε όσους πουλάνε σε ξένους tour operator πακέτα. Οι τελευταίοι είτε θα πρέπει να απορροφήσουν την αύξηση, είτε να ενημερώσουν έγκαιρα τους tour orperators, ή τους πελάτες που θα έρχονται με πακέτα ότι υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση. Ειδικά μια τέτοια κίνηση, όπως εκτιμούν τουριστικοί παράγοντες επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των μονάδων, ειδικά όσων απευθύνονται σε μαζικό τουρισμό.
Όπως επισημαίνεται ακόμη και με το τέλος διανυκτέρευσης υπάρχει ζήτημα καθώς πολλοί tour operators δεν ενημερώνουν σχετικά την πελατεία τους εν όψει της νέας σεζόν. Έτσι όμως θα αφήσουν τους ξενοδόχους να ζητούν το επιπλέον ποσό σε τουρίστες μάλιστα που μετρούν και το τελευταίο ευρώ.
Στο φόντο αυτό η πρόταση που κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο στις 22/11 φαντάζει περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρη. «Για το φόρο διαμονής έχουν προυπολογισθεί να εισπραχθούν 74 εκ. ενώ μελέτη του InSETEgreece απέδειξε ότι το ποσό θα αγγίξει τα 200 εκ. Γιατί να μη χρησιμοποιηθούν αυτά τα 125 εκ. για να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στηρίζοντας τοπικές κοινωνίες;» Αυτό είχε πει πριν ένα μήνα ο κ. Ρέτσος και χτες επανήλθε με ανάρτησή του στο twitter «Η διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε πέντε νησιά έως 30/6/18 σημαίνει ότι ουσιαστικά η τουριστική περίοδος είναι εκτός ενώ η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σημαίνει λιγότερες επενδύσεις & λιγότερες νέες θέσεις εργασίας. Προ μηνός ο ΣΕΤΕ έκανε πλήρη πρόταση» τονίζει ο Γιάννης Ρέτσος.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr