Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Κορυφαία στιγμή το παρατεταμένο χειροκρότημα στον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14, Άνταμ Σίμτσικ ο οποίος τα «έψαλε» στους θεσμούς για τις αποφάσεις τους για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα τόνισε ότι οδηγεί σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Κατέκρινε τις επιλογές αυτές που δε συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αρχές και οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις μια χώρα λίκνο του πολιτισμού. Μάλιστα στάθηκε και στο προσφυγικό και την ευθύνη της Ευρώπης, που βλέπει το νότο της να δέχεται υπέρογκα φορτία.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14 υπογράμμισε ότι ήταν μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό η επιλογή της Αθήνας ως πρώτης πόλης που φιλοξενεί εκτός Γερμανίας της έκθεση. Αναδεικνύει τη σημασία της πόλης αλλά και στέλνει ένα μήνυμα ότι η τέχνη είναι αρωγός της προσπάθειας για να κρατηθούν οι μεγάλες ανθρωπιστικές αξίες.
«Δεν μπορώ να διανοηθώ την Ενωμένη Ευρώπη χωρίς της Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Β. Στάινμαγιερ μιλώντας σε εκλεκτούς προσκεκλημένους κι ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Π. Παυλόπολου. Ο ίδιος με αιχμή την έκθεση υπογράμμισε ότι οι βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που εδράζονται στην έννοια ης κριτικής και της ελεύθερης σκέψης και έχουν αφετηρία την Ελλάδα αποτελούν οδηγό για την πολιτική.
Αντιδιέστειλε μάλιστα το Ευρωπαϊκό πολιτικό παράδειγμα της ανοχής και της κατανόησης του άλλου, που παραδέχτηκε ωστόσο ότι δοκιμάζεται, με την απολυταρχία και τον αυταρχισμό παραπέμποντας και στην επέτειο της Απριλιανής δικτατορίας.
Από την πλευρά το ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η documenta 14 ξεκίνησε στο Κάσελ με τους εμπνευστές της τη δεκαετία του 1955 να στέλνουν ένα μήνυμα ότι ο Γερμανικός πολιτισμός συνεχίζει την πορεία του μακριά από τις σκιές του ναζισμού. Μάλιστα τοποθέτησε το Γερμανικό πολιτισμό στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.
Το προφίλ της έκθεσης
Σημειώνεται ότι μουσεία της πόλης, γκαλερί και πλήθος άλλων χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών φιλοξενούν δράσεις της Documenta 14.
Περισσότεροι από 6.000 ξένοι δημοσιογράφοι και επαγγελματίες βρίσκονται στη χώρα μας για τα τριήμερα εγκαίνια της Documenta 14.
Η documenta 14 πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου και στο Κάσελ από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Adam Szymczyk. Η documenta στο Κάσελ είναι η πιο σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως. Το 1955 ο ζωγράφος και γλύπτης Arnold Bode από το Κάσελ διοργάνωσε μια μεγάλη έκθεση για την ευρωπαϊκή τέχνη του 20ου αιώνα που ονομάστηκε documenta. Με αυτήν συνδέθηκαν, δέκα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έργα εθνικής σημασίας, όπως μεταξύ άλλων η αποκατάσταση των χαρακτηρισμένων καλλιτεχνών και η επανένταξη της Γερμανίας στα έθνη του πολιτισμού.
Οι εναλλασσόμενοι επιμελητές και επιμελήτριες της documenta κομίζουν τη δική τους οπτική στη σύγχρονη τέχνη και καταφέρνουν να εγείρουν διαρκώς ζητήματα κοινωνικοπολιτικού διαλόγου.
Το 2012 κατά την documenta 13 επισκέφθηκαν το Κάσελ πάνω από 900.000 άτομα απ’ όλο τον κόσμο και περίπου το ένα τρίτο ήταν κάτω των τριάντα ετών.
Γιώργος Αλεξάκης