Ο λόγος για τη διαμάχη για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού Οξυά. μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου aa Associates του κ. Στέλιου Αγιοστρατίτη και της εταιρείας λιβανέζικων συμφερόντων Pimara A.E. που διαχειρίζεται το project για λογαριασμό του εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι.
Σημειώνεται ότι η Οξυά εξαγοράστηκε από την εταιρεία Pimara A.E. έναντι 5,6 εκατ. ευρώ με στόχο της δημιουργία ενός χώρου μοντέρνας τέχνης σε συνδυασμό με κατοικίες και περιβαλλοντικά έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρία «σκοπός των επενδυτών ήταν και είναι να σεβαστούν απόλυτα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και κατά συνέπεια τα όποια πλάνα αξιοποίησης του νησιού να είναι συμβατά με τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τους όρους που θα προβλέπονται στις σχετικές άδειες.»
Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες από την εταιρία «η αγορά του νησιού αποτελεί επένδυση με μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα και όχι κάποια επιχειρηματική κίνηση που στοχεύει σε άμεση οικονομική απόδοση.»
Έτσι, το έργο ανέλαβαν εργολαβικά ο κ. Αγιοστρατίτης και η εταιρεία του. Ο τελευταίος, όμως, κατηγορείται από την Pimara A.E. ότι εκπόνησε και απέστειλε σχέδια που δύσκολα θα γίνονταν δεκτά από τους πολεοδομικούς μηχανισμούς της χώρας και πως δεν πραγματοποίησε –όπως φέρεται να είχε υποσχεθεί και καταγράφει το Πρώτο Θέμα- προώθηση του φακέλου της επένδυσης στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ενταχθεί σε fast track διαδικασία. «Τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν στη δημιουργία Art Island, δεν τυγχάνουν της έγκρισης και αποδοχής των επενδυτών, αλλά αντιθέτως θεωρούνται πρόχειρα και ανεδαφικά, καθώς δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος της Οξυάς» αναφέρουν πηγές της εταιρίας.
Από τη μεριά του, ωστόσο, ο γνωστός αρχιτέκτονας υποστηρίζει, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, πως παρέδωσε το έργο που του είχε επακριβώς ζητηθεί και δεν πληρώθηκε ποτέ για την πραγματική του αξία, παρά έλαβε μια προκαταβολή 400.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο γνωστός αρχιτέκτονας Στέλιος Αγιοστρατίτης διαφωνώντας με τους Άραβες επενδυτές απαίτησε επιπλέον χρήματα για τη μελέτη του, την ίδια στιγμή που η αντίπαλη πλευρά αμφισβητούσε την ποιότητα της εργασίας του αλλά και, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της, τις επαφές που ο αρχιτέκτονας τους έταζε με υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα που θα επιτάχυναν τις διαδικασίες.
«Η διαδικασία έκδοσης των αδειών βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Αυτό οφείλεται στην πλημμελή εκτέλεση των εργασιών αδειοδότησης που από το 2013 είχε αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο aa Associates του κ. Στέλιου Αγιοστρατίτη το οποίο και δεν προχώρησε τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υποβολή φακέλου στο πλαίσιο διαδικασιών ‘fast track’. Το γεγονός αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μηταράκη. Για τους πιο πάνω λόγους, η συνεργασία των επενδυτών με το συγκεκριμένο γραφείο έχει διακοπεί από τον Οκτώβριο του 2013 και ουδεμία επαφή έχει υπάρξει έκτοτε μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου και της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ» αναφέρουν και πάλι κύκλοι της εταιρίας.
Στο μεταξύ πηγές από την εταιρεία ΠΙΜΑΡΑ Α.Ε. προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και «καρφώνουν» την αντίπαλη πλευρά ότι δημιουργεί εντυπώσεις ακόμα με εμπλοκή των τοπικών αρχών. «Ας ελπίσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα δώσει τις σωστές απαντήσεις... Κοντός Ψαλμός αλληλούια!» είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κύκλων της εταιρίας. Επίσης, τονίζεται ότι «καμία δυσαρέσκεια δεν έχει εκφραστεί από την πλευρά των επενδυτών σε σχέση με οποιουσδήποτε χειρισμούς ή αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων και των τοπικών Αρχών.
Όπως αναφέρεται, τέλος, οι εργασίες επιμέλειας των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης και εκπόνησης εναλλακτικών πλάνων αξιοποίησης της Οξυάς, έχουν αναληφθεί προς το παρόν από τεχνική ομάδα των επενδυτών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr