Να σημειωθεί ότι με βάση την επεξεργασία του Πανελληνίου συνδέσμου Εξαγωγέων στη βάση των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο του 2024, που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκε κατά 5 μονάδες και άγγιξε μόλις το 55,5% έναντι 60,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023.
Αντίστροφη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες, που διαμορφώθηκε στο 44,5% έναντι 39,8%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 65,4% και των Τρίτων Χωρών στο 34,6%.
Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2024, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, υποχώρησε προς τις Χώρες της ΕΕ (-15,5%) ενώ υποχώρησε και προς τις Τρίτες Χώρες σημαντικά (-5,7%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές και πάλι μειώνονται τόσο προς τις Χώρες της ΕΕ (-7%) όσο και προς τις Τρίτες Χώρες, (-1,4%).
Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές το Φεβρουάριο του 2024, παρατηρείται σημαντική πτώση των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε. (-18,5%) ενώ προς τις Τρίτες Χώρες μόλις κατά -1,1%.
Στο φόντο αυτό, σημαντικές είναι οι προοπτικές εξαγωγών σε χώρες όπως ο Καναδάς. αυτό επιβεβαιώθηκε στο 21ο webinar «Doing Business in… challenges and opportunities, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του γενικού προξενείου της Ελλάδος στο Τορόντο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης -η οποία είχε 170 εγγραφές- επιβεβαιώθηκε από συμμετέχοντες και ομιλητές πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή της συμφωνίας CETA στην ανοδική τάση των εξαγωγών, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς του Καναδά, με έμφαση στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, δομικών υλικών και ειδικότερα του αλουμινίου, καθώς και σε αυτόν της καινοτομίας και των startups.
Όπως επισημάνθηκε, σημαντική θέση στις συνολικές εξαγωγές προς την καναδική αγορά, καταλαμβάνει ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, λόγω και της ισχυρής παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στη χώρα, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δυναμική που αναπτύσσεται στην προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού brand στο ακτινίδιο, καθώς και του ελληνικού οίνου. Για τον κλάδο του κρασιού μάλιστα, αναφέρθηκε πως ο Καναδάς συνιστά την 3η καλύτερη αγορά εξαγωγών για την Ελλάδα, γι΄ αυτό κι όπως επισημάνθηκε, υλοποιούνται δράσεις προβολής του από θεσμικούς φορείς, σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς οινοπνευματωδών παγκοσμίως
Η Αφρική
Ανάλογα ενδιαφέρον μπορεί να αναπτυχθεί και για αγορές μακρινές αλλά με σημαντικές προοπτικές, όπως η Γκάνα. Μάλιστα, το ΕΒΕΑ, πιστό στην δέσμευσή του για την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρει ανακοίνωση, ολοκλήρωσε επιχειρηματική αποστολή στην Γκάνα, στις 13-16 Μαΐου 2024, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, τον ΣΕΒ, τον ΣΕΒΕ και την Enterprise Greece. Η αποστολή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στην Γκάνα και το Κέντρο Προώθησης Επενδύσεων στην Γκάνα (GIPC). Το ΕΒΕΑ εκπροσώπησε το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής & Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, κ. Νικόλαος Βασιλείου.
Την Τρίτη, 14 Mαΐου 2024, στα γραφεία του Ghana Investment promotion Center πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Forum και την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκαν Β2Β συναντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων με αντίστοιχες επιχειρήσεις της Γκάνα. Κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Forum, χαιρετισμό απεύθυνε η κα Marianna Gabriel, Επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδας στην Γκάνα, η οποία καλωσόρισε τις διακεκριμένες ελληνικές εταιρείες, που επέλεξαν να διερευνήσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς στην Υποσαχάρια Δυτική Αφρική, ξεκινώντας από την Γκάνα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ήδη επιτυχημένη παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Γκάνα όπως η Mytilineos και η Tsakos Shipping καθώς και πολλές άλλες όπως οι: Green Power, Alusynco, Party Ice, Metron, Kate, Sea and Shore. Ακόμη, σημείωσε ότι η Γκάνα είναι μια φιλική προς το επιχειρείν χώρα, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις ως πλατφόρμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Δυτική και Κεντρική Αφρική.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Νίκος Βασίλειου, ως εκπρόσωπος του ΕΒΕΑ και ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε τη σημασία της εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το άνοιγμα τους σε νέες αγορές, καθώς και τη δικτύωση μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο χωρών.
Αναφερόμενος, στην επιχειρηματική αποστολή σημείωσε ότι αποσκοπεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων και των επιχειρηματικών ευκαιριών για περαιτέρω και στενότερη συνεργασία Ελλήνων και επιχειρηματιών της Γκάνα, σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα της ενέργειας, των κατασκευών, των φαρμάκων, των καλλυντικών, των τροφίμων, όπως και άλλων εξαγωγικών κλάδων. Κλείνοντας, ευχαρίστησε την κυρία Μαριάννα Gabriel, Επίτιμη Πρόξενο της Ελλάδας στην Γκάνα, για τη σημαντική συνεισφορά της στην οργάνωση της αποστολής, καθώς και τους φορείς της Γκάνα για την συμβολή τους στην επίτευξη και την επιτυχία των εκδηλώσεων και των Β2Β συναντήσεων.
Ο κ. Βασιλείου συναντήθηκε, ακόμη, με τον κ. Edward Ashon-Lartey από το Κέντρο Προώθησης Επενδύσεων της Γκάνα, καθώς και την κα Evelyn Nyarko από το Τμήμα Επενδύσεων του ίδιου Οργανισμού, τον Επιχειρησιακό Διευθυντή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γκάνα, κ. Frederik Adu-Amoako, και τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Άκκρας.
Στην αποστολή συμμετείχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις: Όμιλος Viohalco-Eλληνικά Καλώδια, Kleemaan, Bright, Venman, Pharmex, Aenaos Systems και Arkmen Hellas, οι οποίες πραγματοποίησαν στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά την αγορά της Γκάνα και των νέων επενδυτικών ευκαιριών της, ενώ παράλληλα, διερεύνησαν πεδία σύναψης συνεργασιών με αντίστοιχες εταιρείες της Γκάνα του κλάδου τους.
Από την πλευρά της Γκάνα, συμμετείχαν στο Forum το Κέντρο Προώθησης Επενδύσεων (Ghana Investment Promotion Center) της Γκάνα, το Εθνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γκάνα, το FDA (Food & Drugs Authority), η Επιτροπή Ενέργειας, η Αρχή Προτύπων της Γκάνα, το Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων της Γκάνα GIA, το Συμβούλιο Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας CSIR και σημαντικοί εκπρόσωποι εταιρειών υπηρεσιών όπως Delloite, AB David, και Baj.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr