Διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 75ης επετείου του Συμβουλίου της Ευρώπης και της 20ης επετείου του Γραφείου Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Άγκυρα, σε συνεργασία με το έργο CyberSEE που υλοποιείται από το Γραφείο C-PROG του Συμβουλίου στο Βουκουρέστι, το συνέδριο, στις 27-28 Μαΐου , συγκέντρωσε 150 εθνικούς και διεθνείς επαγγελματίες νομικούς και βασικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των δικαστικών και αρχών επιβολής του νόμου του Κοσσυφοπεδίου, οπου συζητήθηκαν προκλήσεις και βέλτιστες πρακτικές που σχετίζονται με τη διεθνή συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα της Τουρκίας, ξεκίνησε με βιντεομηνύματα από τον Hurşit Yildirim, Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, τον Bjørn Berge, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Kasım Çiçek, Γενικό Διευθυντή Εξωτερικών Σχέσεων και Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Δικαιοσύνη.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη σημασία των ειδικών συμβάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας.
Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος μέρος σε πολλές από αυτές τις συμβάσεις, ως πολύτιμος και ενεργός εταίρος, και εξέφρασε τη δέσμευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στην εφαρμογή αυτών των προτύπων μέσω έργων ανάπτυξης ικανοτήτων.
Στην ομιλία του, ο κ. Yildirim τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Τουρκία για την ενίσχυση των εγχώριων πρακτικών και την ανταλλαγή βέλτιστων διεθνών πρακτικών με άλλες χώρες, ιδίως στους τομείς διεθνούς εμβέλειας, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. όπου η Τουρκία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διεθνή δικαστική συνεργασία, ως συμβαλλόμενο μέρος σε πολυμερείς διεθνείς συμβάσεις.
Εξέφρασε επίσης τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Τουρκίας στις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι πέντε συνεδριάσεις επικεντρώθηκαν στις Συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διεθνή δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, τη συνεργασία κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και την ανταλλαγή πληροφοριών, τις ψηφιακές καινοτομίες και τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις διατάξεις της Σύμβασης της Βουδαπέστης.
Το έργο «Βελτίωση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις στην Τουρκία» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης και υλοποιείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr