Η καινοτομία της συγκεκριμένης πατέντας βρίσκεται στην ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών και πιο συγκεκριμένα τηλεοράσεων.
Με ειδικό μηχάνημα γίνεται ο διαχωρισμός του μολύβδου από το γυαλί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία που επιτρέπει την επεξεργασία χωρίς αλλοίωση της οθόνης, ενώ ο μόλυβδος που παράγεται είναι κατά 99% καθαρός.
Η διαδικασία ανακύκλωσης κατά το παρελθόν γινόταν με θρυμματισμό της οθόνης και το υλικό που προέκυπτε χρησιμοποιούνταν από τη βιομηχανία των πλακιδίων αντί για σμάλτο, το οποίο όμως διατηρούσε τις βλαβερές ουσίες του μολύβδου επηρεάζοντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
«Έχουμε ολοκληρώσει τη φάση των δοκιμών και τον Δεκέμβριο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η διαδικασία της ανακύκλωσης», δήλωσε ο κ. Βολακάκης.
Η RAEcycle spa που έχει έδρα στην Μπρέσια, εργοστάσια στις Συρακούσες και στη Παβία, οραματίζεται να μετατρέψει τις Συρακούσες σε ένα παγκόσμιο κέντρο υπεροχής το οποίο θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί τουλάχιστον τρεις χιλιάδες τόνους γυαλιού με μόλυβδο προερχόμενο από την ανακύκλωση 75.000 τόνων αποσυρομένων τηλεοράσεων και οθονών H/Y.
Σημειώνεται ότι η RAEcycle spa, είναι το κύριο ιταλικό συλλογικό σύστημα για τη διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταριών και συσσωρευτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr