Ειδικότερα, οι εκτάσεις που δηλώθηκαν από τους οκτώ παραγωγούς ανέρχονται σε 8.187 στρέμματα και, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωσή του, «η αναφορά κρίθηκε αναγκαία αφού από τη διενέργεια του ελέγχου προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη παρατυπιών».
Ο Οργανισμός σημειώνει ότι οι συγκεκριμένοι οχτώ παραγωγοί σε Ροδόπη, Γρεβενά, Άρτα, Πρέβεζα, Φωκίδα, και Λασίθι, ενοικιάζουν μεγάλες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων, περίπου 1.000 στρέμματα έκαστος, με τις οποίες αιτούνται την κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2020.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, για να εντοπιστούν οι οκτώ παραγωγοί χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ο γεωχωρικός έλεγχος ανάμεσα σε διαφορετικά έτη, για να εξακριβωθεί, με βάση την ιστορικότητα της κάθε δηλούμενης έκτασης αγροτεμαχίων που τηρείται στο ΟΣΔΕ από το 2015, ποια ήταν η χρήση τους και η κατοχή τους.
Τι αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Από τον έλεγχο των συμφωνητικών που υποβλήθηκαν μαζί με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 (ΑΕΕ 2020) προκύπτει ότι η νόμιμη κατοχή των ιδιωτικών βοσκοτόπων δεν τεκμηριώνεται από τους εκμισθωτές αφού:
«- τα Ε9 των εκμισθωτών πριν το 2020, χρονιά που υποβλήθηκε για πρώτη φορά η αίτηση για εθνικό απόθεμα, δηλαδή τα έτη 2017, 2018, 2019 δεν υπάρχουν οι εγγραφές που να περιέχουν τα αγροτεμάχια των ιδιωτικών βοσκοτόπων που εκμισθώνουν αν και πρόκειται για πολύ μεγάλες εκτάσεις για να αποκτηθούν μέσα σε μία χρονιά.
- οι ίδιες εκτάσεις το 2017, 2018, 2019 συμμετείχαν στην Τεχνική Λύση κατανομής δημόσιων βοσκοτόπων σε κτηνοτρόφους πράγμα που υποδηλώνει ότι πρόκειται για δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων και όχι ιδιωτικές όπως επιχειρείται να εμφανισθούν με τις τριγωνικές ενοικιάσεις και απλή αναγραφή της κατοχής και ιδιοκτησίας στο Ε9 του 2020 από τον εκμισθωτή.
- υπάρχουν προβλήματα με τους χρησιμοποιούμενους αριθμούς ταυτότητας ακινήτων (Α.Τ.ΑΚ.) ή με την έλλειψη Α.Τ.ΑΚ. στα συμφωνητικά».
Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει πως «με βάση τα προσκομισθέντα συμφωνητικά μίσθωσης για όλα τα 8.178 στρέμματα το ενοίκιο που θα καταβληθεί από τους παραγωγούς που αιτούνται Εθνικό Απόθεμα 2020 ανέρχεται μόλις στα 290 ευρώ, δηλαδή 0,035 ευρώ το στρέμμα, σχεδόν μηδενικό», ενώ «οι εκτιμώμενες ενισχύσεις που θα ελάμβαναν συνολικά οι 8 παραγωγοί, εφόσον δεν είχαν άλλα προβλήματα ελέγχου, θα ανέρχονταν σε 253.800 ευρώ».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η προστασία του γεωργικού ταμείου και η διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό. Κάθε περίπτωση από καταγγελία ή ανάλυση κινδύνου ελέγχεται και εφόσον υπάρχουν ευρήματα θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς και τον νόμο διαδικασίες.
Αυτά αφορούν μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών και οι υπόλοιποι παραγωγοί που αποτελούν την πλειοψηφία δεν έχουν να φοβούνται τίποτα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr