Κεντρική αιτία γι' αυτό είναι το ότι η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος τον Δεκέμβριο ήταν 129,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 5,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν ήταν 137,42 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα, η τιμή του φυσικού αερίου κυμάνθηκε στα 45 ευρώ/MWh και έκλεισε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας στα 47,76 ευρώ/MWh.
Έτσι, με δεδομένο και το ότι η τιμή χονδρικής είναι μια από τις βασικές μεταβλητές για τη διαμόρφωση των τιμών λιανικής αλλά και το ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι έτοιμο να ανοίξει την “κάνουλα” των επιδοτήσεων, ένας ορίζοντας τιμων, στο όριο των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια, είναι ορατός. Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις ανακοινώσεις των παρόχων, το Υπουργείο Ενέργειας περιόρισε την επιδότηση στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα, ώστε οι τελικές τιμές να διατηρηθούν κοντά ή κάτω από τα 15 λεπτά. Έτσι, με βάση τα τωρινά δεδομένα, είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να αυξήσει την επιδότηση.
Στο φόντο αυτό, τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου, με κάποιους από τους ‘παίκτες” της αγοράς να έχουν σπεύσει να δώσουν το σχετικό στίγμα για τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου. Ήδη από την παραμονή των Χριστουγέννων, η Protergia, ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, ανακοίνωσε σταθερή τιμή για έβδομο συνεχόμενο μήνα.
Ανάλογα και η ΔΕΗ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στην αγορά, αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική, διατηρώντας τις εκπτώσεις και τις προσφορές της για τον Ιανουάριο σε υψηλό επίπεδο Χαρακτηριστικά το Δεκέμβριο είχε αυξήσει την έκπτωσή της στο 68%, προσφέροντας τιμή 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Εντείνεται ο ανταγωνισμός
Στο μεταξύ οι προμηθευτές προτάσσουν τα “μπλε” αλλά και "κίτρινα" τιμολόγια ως βασικό ανάχωμα για την ενεργειακή ακρίβεια.
Έτσι δυναμικά κινείται η Φυσικό Αέριο με το σταθερό 12μηνο, που παρουσίασε στα μέσα Δεκεμβρίου με χρεώσεις, 0,89 ευρώ/KWh, ενώ τώρα με διαφημιστική καμπάνια προβάλλει το MAXI Home Economy XL με σταθερή τιμή για τις πρώτες 300kWh στα 0,085 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας. Το συγκεκριμένο, προϊόν, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών. θεωρείται «κίτρινο» τιμολόγια καθώς η τιμή ανά kWh πάνω από τη συγκεκριμένη κατανάλωση, είναι κυμαινόμενη.
Την ίδια ώρα και η Protergia πρέπει να σημειωθεί ότι συνεχίζει να προσφέρει, μέχρι και την έναρξη εφαρμογής του νέου πλαισίου, στις 17/1, το οικιακό σταθερό «μπλε» τιμολόγιο Value Secure εξάμηνης διάρκειας με την χαμηλότερη τιμή της αγοράς, στα 0,085 ευρώ/ΚWh. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται και η ΔΕΗ να ανακοινώσει το δικό της σταθερό τιμολόγιο, ενώ παρόμοιες κινήσεις αναμένονται και από άλλους παρόχους.
Στο μεταξύ Protergia παρουσίασε νέο σταθερό προϊόν δωδεκάμηνης διάρκειας με τιμή 9,9 λεπτά/KWh. Κάτω από 10 λεπτά είναι και η "μπλε" προσφορά της ZeniΘ στα 9,5 λεπτά/KWh.
Στο μεταξύ, ήδη, η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) έχει ήδη ενημερώσει τους προμηθευτές πως τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να αποσυρθούν από τις 17 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οι εταιρείες θα σταματήσουν να διαθέτουν σε νέους πελάτες 6μηνα ή 8μηνα προϊόντα σταθερής χρέωσης.
Στην ίδια επιστολή, η ΡΑΕΕΥ σημειώνει πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεταβατικά τα υφιστάμενα μπλε τιμολόγια με διάρκεια μικρότερη από 12μηνο. Επομένως, όσοι καταναλωτές έχουν συμβληθεί σε ένα τέτοιο προϊόν θα παραμείνουν σε αυτό μέχρι τη διάρκεια λήξης της σύμβασης. Όπως είναι φυσικό, τα προϊόντα αυτά θα πάψουν να δίνουν το παρών στο χαρτοφυλάκιο των παρόχων, μόλις λήξει και η τελευταία σύμβαση καταναλωτή που είναι ήδη εγγεγραμμένος σε αυτά.
Τέλος, ο σύνδεσμος προμηθευτών ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ζήτησε τη δυνατότητα θέσπισης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης και για τα εξάμηνα τιμολόγια, παρά τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από τον Ιανουάριο, όταν όλα τα "μπλε" τιμολόγια θα είναι αποκλειστικά δωδεκάμηνης διάρκειας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr