Έτσι κινείται σε δυο επίπεδα. Αφενός, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), παρακολουθεί τις κινήσεις αποεπένδυσης ευρωπαϊκών ομίλων του upstream από τα κοιτάσματα της Ρωσίας, ώστε να αξιοποιήσει ευκαιρίες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στις έξι παραχωρήσεις Υπενθυμίζεται πως από τη Ρωσία αποχώρησαν μεταξύ άλλων μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι όπως η Shell, η BP, η Equinor, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν είχαν στα στρατηγικά τους σχέδια την Ελλάδα.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος η ΕΔΕΥ φέρεται να αναλαμβάνει δράση και για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει μετά την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εκκρεμότητα που χαρακτηρίζεται ως υψηλού ρίσκου από τους επενδυτές. Το περιβαλλοντικό τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα για την διοίκηση της ΕΔΕΥ και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και διάλογο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Οι προσδοκίες για τις περιοχές Δυτικά και Νοτιο Δυτικά της Κρήτης είναι υψηλές και αυτό γιατί οι δομές τους μοιάζουν με αυτές των δύο γεωλογικών μοντέλων της Ανατολικής Μεσογείου, Λεβιάθαν στο Ισραήλ και Ζορ στην Αίγυπτο. Παλαιότερες μελέτες της ΕΔΕΥ δείχνουν στόχους με δυνητικά κοιτάσματα στην Περιοχή Κρήτης και Ιονίου της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.
Με ταχείες διαδικασίες μετά τη δέσμευση που ανέλαβαν οι διοικήσεις των ΕΛΠΕ και της Energean θα προχωρήσουν οι έρευνες στις περιοχές του Ιονίου, στις οποίες δεν εμπλέκονται ξένες εταιρίες. Είναι πολύ πιθανό , όμως, σε επόμενα στάδια οι ελληνικές εταιρίες να αναζητήσουν εταίρους.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr