Ήδη, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Επιτρόπου στις στρατηγικές υποδομές του ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η οποία, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση, “εντείνεται με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις δράσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και των οδεύσεων ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.”
Οι δύο εναλλακτικές
Έτσι, ο Έλληνας Υπουργός απευθυνόμενος στην Επίτροπο, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση για τον εφοδιασμό της χώρας μας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών είναι και η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής στις τρεις υπάρχουσες στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την πλωτή δεξαμενή με τη μίσθωση ενός πλοίου LNG, εξετάζεται και η προσθήκη μόνιμης πλωτής δεξαμενής, που όμως απαιτεί μια πιο μακρόχρονη διαδικασία. Εκτιμάται, δε, ότι εφόσον επιλεγεί η λύση για πλοίο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, τότε θα γίνει μίσθωση για ένα διάστημα 12 μηνών. Μάλιστα σε δυο μόλις μήνες μπορεί να βρίσκεται στη Ρεβυθούσα. Όπως, πάντως, αναφέρεται, όποια λύση επιλεγεί, θα υλοποιηθεί μετά από διαγωνισμό και κατόπιν έγκρισης από τη ΡΑΕ ενώ το όφελος από την προσθήκη της πλωτής δεξαμενής δεν είναι μόνο ότι θα αναβαθμιστεί η αποθηκευτική δυνατότητα στη Ρεβυθούσα, αλλά κυρίως ότι θα αυξηθεί η ευελιξία ως προς την δυνατότητα υποδοχής πλοίων ΥΦΑ.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας “σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, ο ΔΕΣΦΑ έχει δρομολογήσει την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο”. Επίσης ο υπουργός ΠΕΝ έκανε λόγο “για την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος. Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις και αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.”
Αποθήκη αερίου στη Νότια Καβάλα
Στο φόντο αυτό στο κάδρο μπαίνει και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Βέβαια η ωρίμανση ενός τέτοιου έργου απαιτεί χρόνο και βέβαια ανασχεδιασμό, καθώς πλέον ο προϋπολογισμός του έχει εκτιναχθεί, είτε λόγω του κόστους κατασκευής, λόγω της αύξησης των πρώτων υλών κτλ., είτε βέβαια λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου (που ανεβάζει το κόστος για την πλήρωση της δεξαμενής στο επίπεδο που απαιτείται για να λειτουργήσει). Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με την αποθήκευση έχουν αλλάξει τα δεδομένα καθώς υπάρχει η υποχρέωση για τα κράτη - μέλη (όπως η Ελλάδα) που δεν διαθέτουν αποθήκες, να χρησιμοποιούν αποθήκες άλλων χωρών - μελών για το 15 % της ετήσιας κατανάλωσής τους.
Ο ρόλος της χώρας
Πάντως με τα νέα δεδομένα στην αγορά αερίου, πλέον η χώρα αποκτά κομβικό ρόλο για την ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέχεια της χθεσινής επίσκεψης της Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson στη Ρεβυθούσα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία ζήτησαν και απέκτησαν πρόσβαση στο σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.
Σημειώνεται ότι ήδη για το Μάιο έχει προγραμματιστεί η εκφόρτωση 142.500 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου για λογαριασμό της MET Energy που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr