Ο νικητής του διαγωνισμού που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχει ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ, μια εμβληματική ιδιωτικοποίηση, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας νωρίτερα για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την πρόσκληση οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει την τελευταία τριετία να έχουν ισολογισμό τουλάχιστο 750 εκατ. ευρώ ή κεφάλαια 3,75 δισεκ. ευρώ αν πρόκειται για funds. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 29 Ιανουαρίου.
Σημειωτέον ότι στο πρόσφατο market test, για την διαπίστωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, συμμετείχαν περισσότερα από δέκα δυνητικοί μνηστήρες, μεταξύ των οποίων αρκετά infrastructure funds αλλά και ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων. Ανταπόκριση που κρίνεται αρκετά ικανοποιητική από πλευράς ΔΕΗ και ΥΠΕΝ, τόσο από πλευράς αριθμού, όσο κυρίως ονομάτων.
Ανάμεσά τους funds, τόσο από την Ευρώπη, όσο και εκτός, τα οποία βολιδοσκοπούν καιρό τώρα την ελληνική αγορά με αντικείμενο τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές συγκοινωνιών και ενέργειας και για τα οποία ενημερώθηκε αναλυτικά την Τρίτη το Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Οι επενδυτές που θα περάσουν από το στάδιο της προεπιλογής θα μπουν στη διαδικασία της λεπτομερούς ενημέρωσης για τα λειτουργικά, οικονομικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ και των δεσμευτικών προσφορών.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, λειτουργεί δίκτυο μήκους 240.000 χιλιομέτρων και εξυπηρετεί 7,6 εκατ. πελάτες.
Προς πώληση διατίθεται το 49% των μετοχών ενώ πριν τη μεταβίβαση η ΔΕΗ θα εισφέρει στον ΔΕΔΔΗΕ την κυριότητα του δικτύου μαζί με τις υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτό. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες ο μέτοχος μειοψηφίας θα έχει αυξημένα δικαιώματα, τα οποία θα προσδιορίζονται στην συμφωνία μετόχων που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών στη λήξη της διαδικασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr