Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Υπενθυμίζεται ότι το μπλοκ εξετάζει μια δραματική αύξηση των αμυντικών δαπανών επειδή τα κράτη μέλη ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες εγγυώνται την ασφάλεια της Ευρώπης από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είναι πλέον πρόθυμες να το κάνουν, όπως μας υπενθυμίζει το Reuters.
Ωστόσο, οι προτάσεις της αφήνουν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης στις εθνικές κυβερνήσεις, χαλαρώνοντας τους κανόνες της ΕΕ για τα δημόσια οικονομικά, ώστε να κινητοποιηθούν δαπάνες ύψους 650 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα συμπληρωθούν από αμυντικά δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγήσει η ΕΕ στα κράτη μέλη.
Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση σε μια εποχή που ορισμένα από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα χρέους και ελλείμματος.
«500 δισεκατομμύρια είναι αυτό που εκτιμούμε ότι είναι εφικτό ή δυνατό να γίνει τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια», δήλωσε σε διαδικτυακό σεμινάριο ο Federico Barriga-Salazar, ανώτερος διευθυντής, στη Fitch.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες λαμβάνουμε ειδήσεις σχετικά με τις κυβερνήσεις που δεσμεύονται να θέσουν στόχους, αλλά αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε εδώ είναι... να αξιολογήσουμε ποια είναι η ικανότητα των κυβερνήσεων να το πράξουν».
Η αίσθηση της απειλής εξαρτάται από τη γεωγραφία
Ο Barriga-Salazar πρόσθεσε ότι οι χώρες που βρίσκονται πιο μακριά από τη Ρωσία μπορεί να δουν λιγότερη ανάγκη να δαπανήσουν, ενώ η Ιταλία, ανοίγει νέα καρτέλα έχει ακουστεί επιφυλακτική για πρόσθετες δαπάνες.
Ο οίκος αξιολόγησης προέβλεψε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα φθάσουν το 3,3% της παραγωγής μακροπρόθεσμα στη Γερμανία, η οποία αναθεωρεί τους συνταγματικά κατοχυρωμένους κανόνες δανεισμού της για μια τεράστια προσπάθεια δαπανών, και ένα παρόμοιο επίπεδο στη Γαλλία.
Όμως θα φθάσουν μόλις το 2% στην Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες σήμερα δαπανούν το λιγότερο για την άμυνα στο μπλοκ, λιγότερο από 2%.
Οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη στο σύνολό της θα παραμείνουν στο 2,5-2,6% του ΑΕΠ έως το 2028, εκτίμησε ο Barriga-Salazar, υπολειπόμενος επίσης των φιλοδοξιών του ΝΑΤΟ να αυξήσει τις δαπάνες πάνω από το 3%.
Ο Barriga-Salazar πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα χρειαστούν μέτρα για να αντισταθμίσουν την αύξηση των δαπανών, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην ΕΕ στο 6% μεσοπρόθεσμα, από κάτω από το 3% σήμερα, καθώς το κόστος όχι μόνο της άμυνας αλλά και του κλίματος, της γήρανσης του πληθυσμού και των πληρωμών τόκων αυξάνεται.