Συνολικά οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 2,3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται επενδύσεις στο δίκτυο, στα πληροφοριακά συστήματα και τους έξυπνους μετρητές που φτάνουν τα 309.66 εκατ. ευρώ το 2021, τα 504.26 εκατ. ευρώ το 2022, τα 514.37 εκατ. ευρώ το 2023, τα 486.11 εκατ. ευρώ το 2024 και τα 491.78 εκατ. ευρώ το 2025.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ μέσα από τις επενδύσεις θα μπορέσει να διασφαλίσει:
- «έξυπνες» καταγραφές της κατανάλωσής τους ρεύματος, μέσω home device ή web application και μετατόπιση της κατανάλωσής τους σε ώρες χαμηλού κόστους σύμφωνα με το σήμα που θα τους δοθεί από τον Προμηθευτή τους.
- δυνατότητα συμμετοχής στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για αυτούς που έχουν στις εγκαταστάσεις τους είτε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ (Net metering κλπ) είτε μονάδες αποθήκευσης (μπαταρίες ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα).
- μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην ανταπόκριση στα αιτήματα πελατών μέσα από ένα σύστημα SAP αλλά και εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση.
Επίσης σε σχέση με τους προμηθευτές θα προωθηθεί η κατάρτιση τιμολογίων με σκοπό την μετατόπιση ζήτησης από τους πελάτες τους από ώρες υψηλού κόστους σε ώρες χαμηλού κόστους και συνεπώς μείωση του κόστους προμήθειάς του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας, αλλά και η κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με προφίλ κατανάλωσης των πελατών τους. Επίσης όπως αναφέρεται θα προωθηθεί η επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή.
Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να βελτιώσει την εποπτεία του Δικτύου του, την αποφυγή ρευματοκλοπών, τη μείωση κόστους λόγω αυτοματοποίησης διαδικασιών καταμέτρησης, τον ευκολότερο εντοπισμό σφαλμάτων δικτύου/ρευματοκλοπών
Να σημειωθεί ότι τα έργα αντικατάστασης και ανακαίνισης δικτύων σχετίζονται με αντικατάσταση εξοπλισμού κατόπιν διαπίστωσης της λειτουργικής του κατάστασης, βελτίωση της ποιότητας ενέργειας και της αξιοπιστίας του Δικτύου μέσω μείωσης της συχνότητας σφαλμάτων, αστοχιών και του χρόνου μη διαθεσιμότητας στοιχείων του Δικτύου, βελτίωση της λειτουργίας της προστασίας του Δικτύου και μεταβολή σε βασικά χαρακτηριστικά δικτύου, λειτουργικές απαιτήσεις εξοπλισμού, απαιτήσεις ασφαλείας. Τα έργα ενίσχυσης περιλαμβάνουν.
Αναλυτικότερα, για τις συνδέσεις προβλέπεται δαπάνη 385,8 εκ € για την πενταετία 2021 – 2025 ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ δρομολογεί, παράλληλα, την πανελλαδική επέκταση της τηλεμέτρησης, η οποία έχει προταθεί να δανειοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) την ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε Πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 6 έτη.
Να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά τα έργα βασίζονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr