Στην εκδήλωση θα παραστούν εκτός από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.
Επένδυση και ανάδοχοι
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αποτελεί το ένα από τα δύο τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020».
Το συνολικό ποσό της επένδυσης είναι 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300-400 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω του ΕΣΠΑ και τα 200 εκατ. ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνη Interconnection».
Ανάδοχοι των συμβάσεων του έργου για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).
Προοπτικές
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η διασύνδεση θα επιτρέψει μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών, θα μειώσει δραστικά το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που καλύπτουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος και θα περιορίσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Κρήτη.
Πέρα από τα παραπάνω, το έργο φέρνει στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη τόσο της Ευρώπης, όσο και της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου την Κρήτη, δημιουργώντας σημαντικά πλεονεκτήματα για την τοπική οικονομία. Κατά το διάστημα εκτέλεσης του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας ενισχύοντας σημαντικά την τοπική απασχόληση.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Η σύνδεση θα γίνει μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με σκοπό τη μηδενική οπτική όχληση,
Το συνολικό μήκος των καλωδίων διασύνδεσης της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας ανέρχεται στα 380 χλμ. και έχει σχεδιαστεί στην υψηλότερη τάση αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα στα 500 kV.
Το βάθος πόντισης των καλωδίων αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με το μέγιστο βάθος πόντισης να ανέρχεται στα 1.300 μέτρα.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και εκτιμάται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής θα συμβάλει με 600MW δυναμικότητα ΑΠΕ από το 2030 και μετά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr