Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Την Τρίτη 9 Ιουνίου, ο κ. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου και τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης -και υπεύθυνη για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων του Υπουργείου στα θέματα δασικής πολιτικής- Μαρία Κοζυράκη, θα επισκεφθεί τη Νήσο Χρυσή, που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000, το κοινώς γνωστό Γαϊδουρονήσι, που βρίσκεται νοτίως της Ιεράπετρας.
Σκοπός της επίσκεψης είναι ο συντονισμός και η ανάληψη θεσμικής πρωτοβουλίας από το Υπουργείο για την αποφυγή και αποτροπή της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Χρυσής που παρατηρείται έντονα στο νησί την τελευταία δεκαετία. Γι΄αυτόν τον λόγο, τον υπουργό θα ξεναγήσουν στο νησί και οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που εκπόνησαν την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Σε αυτήν περιγράφονται και αναλύονται τόσο η προβληματική εικόνα του νησιού, όσο και οι αναγκαίες δράσεις αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στη Χρυσή.
Την επόμενη ημέρα το πρωί, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ο κ. Χατζηδάκης, θα παραστεί σε σύσκεψη στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο, με θέμα το 3ετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη Νήσο Χρυσή. Ο κ. Χατζηδάκης θα συζητήσει εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και δράσεων για τη διάσωση της Χρυσής. Στόχος η κοινή δέσμευση και συμφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για τη Χρυσή, που θα αποτελεί και το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει αυτής της σύσκεψης – διαβούλευσης.
Στη σύσκεψη θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ιεράπετρας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας.