Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τα σενάρια που ήθελαν τους δανειστές να είναι ανυποχώρητοι στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Πλέον οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ έχουν μπει για τα καλά και στην ατζέντα της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι το εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα, δηλαδή οι δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ δεν απέδωσαν καρπούς.
Κάποια σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να συζητά το ενδεχόμενο να μπει πωλητήριο σε μονάδες που είναι παλιές και έχει ήδη δρομολογηθεί η απόσυρσή τους, με το επιχείρημα ότι εφόσον αυτές πωληθούν τότε μπορούν να βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις και να συνεχιστεί η λειτουργία τους.
Την ίδια στιγμή κάποιες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με ενδεχόμενα ανταλλάγματα για το θέμα του 17% της ΔΕΗ.
Εν τω μεταξύ όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή" το κείμενο του προσχεδίου αναφέρει τα εξής:
1. Εκχώρηση παραγωγής λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σε ποσοστό που να μειώνει τη συνολική παραγωγή της ΔΕΗ κατά 40%, σε εναλλακτικούς προμηθευτές μέσα από τη δημιουργία και τη διάθεση μιας ή περισσοτέρων χωριστών εταιρειών (σ.σ. μία ή πολλές Μικρές ΔΕΗ).
2. Η ΔΕΗ δεν θα έχει καμία συμμετοχή ή σύνδεση με οποιαδήποτε εκχωρούμενη οντότητα, απαγορευτικό που ισχύει και για τον τομέα της προμήθειας. Ο όρος αυτός ουσιαστικά απορρίπτει το σχέδιο της ΔΕΗ για συμμετοχή με μειοψηφικό πακέτο στα υπό παραχώρηση εταιρικά σχήματα.
3. Το ελληνικό Δημόσιο ή οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ή επιχείρηση που συμμετέχει ή ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο άμεσα ή έμμεσα δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στις εταιρείες που θα εκποιηθούν. Η ρύθμιση αυτή αφήνει εκτός διεκδίκησης μονάδων τα ΕΛΠΕ, τα οποία συμμετέχουν στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Εlpedison.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων το προσχέδιο του μνημονίου, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, αναφέρει ότι:
Μέχρι τον Ιούλιο 2017 κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν στο λεπτομερές σχέδιο για την εκχώρηση των μονάδων. Τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πραγματοποιηθεί έρευνα αγοράς, βάσει της οποίας η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσει την πρότασή της για τις προς εκχώρηση μονάδες, η οποία στον Οκτώβριο θα γίνει νομικά δεσμευτική. "Τα διαρθρωτικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και άνευ όρων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018" με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους υποψήφιους επενδυτές να έχει ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 για να ακολουθήσει τον Φεβρουάριο του 2018 η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και οι υπογραφές των συμφωνιών μεταβίβασης τον Μάρτιο του 2018.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr