Το αίτημα αυτό αποτελεί κεντρικό στοιχείο του Προγράμματος Εκπαίδευσης και Ενίσχυσης Δυνατοτήτων που σχεδιάζει ο TAP για πιθανούς προμηθευτές μιας ευρείας ποικιλίας αγαθών και υπηρεσιών. Το πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας για περισσότερο από έναν χρόνο σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Kantor Management Consultants που εδρεύει στην Ελλάδα, έχει μέχρι στιγμής αναγνωρίσει περίπου 1.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε σχετικούς επιχειρηματικούς τομείς.
"Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μακρόχρονες και επιτυχημένες συνεργασίες, και είμαστε πεπεισμένοι ότι για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι η υλοποίηση του αγωγού θα δημιουργήσει τη μέγιστη δυνατή αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους. Υπό αυτήν την έννοια, τούτη η πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα βήμα στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεργασίας με τα τοπικά επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις, ώστε να προχωρήσουμε περαιτέρω στην εξεύρεση ενδεχόμενων εταίρων, συνεχίζοντας το έργο που έχουμε πραγματοποιήσει ως τώρα", τόνισε ο Ρίκαρντ Σκούφιας, Διευθυντής του ΤΑΡ για την Ελλάδα, με αφορμή το γεγονός.
Σχετικά με τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους 870 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη νότια Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα γίνουν περίπου ένα χρόνο αργότερα. Στον ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo(5%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr