Οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιριών, τα νέα δεδομένα που φέρνει ο ΤΑΡ για την ενεργειακή θέση της χώρας, αλλά και η στρατηγική συμφωνία με το Ισραήλ για την ενεργειακή διασύνδεση με Κύπρο και Ελλάδα καθιστούν τη χώρα πόλο έλξης διεθνούς ενδιαφέροντος, αλλά και ενεργειακό «Ελ Ντοράντο».
Βέβαια, ειδικά για την περίπτωση της Ρωσίας ο πήχης είναι χαμηλά λόγω και του «ρωσικού χειμώνα» που περνούν οι διμερείς σχέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται μετά από ένα χρόνο αναμονής.
Ωστόσο έχει ένα υψηλό συμβολισμό που αξιοποιείται δεόντως από η Ρωσική πλευρά.... Γίνεται με αφορμή φόρουμ που οργανώνει το Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας και το ίδρυμα Αγίου Ανδρέα για την επέτειο της σύναψης 185 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, τις οποίες θεμελίωσε ο μεγάλος επτανήσιος πρώτος κυβερνήτης της χώρας και υπουργός εξωτερικών του Τσάρου και αντίπαλο δέος του Μέτερνιχ στη μετά τον Μ. Ναπολέοντα Ευρώπη.
Η έξοδος στη θερμή θάλασσα ο στόχος του Λαβρόφ
Η Ρωσική πλευρά δεν περιμένει πολλά από την επίσκεψη παρά τη σπουδή των Ελλήνων ιθυνόντων να προβάλουν την επίσκεψη. Άλλωστε μετά την κυβέρνηση Καραμανλή η άλλοτε στρατηγική σχέση έχει εκφυλιστεί. «Η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την ελληνική πλευρά σε ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών θεμάτων είναι το επίσημο πλαίσιο που έβαλε το Ρωσικό ΥΠΕΞ στην επίσκεψη, που δηλώνει ότι η Ελλάδα παραμένει, «σταθερός εταίρος της Ρωσίας στον εμπορικό-οικονομικό τομέα», τονίζοντας ότι υπάρχουν «καλές προοπτικές για την επιτυχή συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας».
«Η Ελλάδα παραμένει σταθερός εταίρος της Ρωσίας στον εμπορικό-οικονομικό τομέα. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες, που υποφέρει η ελληνική διπλωματία, παρατηρείται προς αυτήν την κατεύθυνση σταθερά θετική δυναμική. Επί σειρά συνεχόμενων ετών καταγράφεται σταθερή αύξηση του όγκου των ανταλλαγών των δύο χωρών. Το 2012 έφθασε τα 6,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή 25 % πάνω από το επίπεδο του 2011. Στους επτά μήνες του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 4,5 % και έφθασε τα 3,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας τη συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, που συνεδρίασε στην Αθήνα στις 12 του περασμένου Απριλίου» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Κοινό μυστικό για την επίσκεψη είναι ότι γίνεται ώστε, έστω και την ύστατη στιγμή να δει η Ρωσία, εάν υπάρχει δυνατότητα στην μνημονιακή Ελλάδα, να υπάρξει πεδίο συνεργασίας με φόντο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ αλλά και των εξοπλιστικών. Γιαυτό ο κ. Λαβρόφ συνοδεύεται από Βλαντιμίρ Γιακούνιν, προσωπικό φίλο του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων... Άλλωστε οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεκδικούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, "πακέτο" με την επισκευαστική εταιρεία Rosco αλλά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο μετά και τη διάνοιξη της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής ζεύξης της ευρωπαϊκής με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης αναβαθμίζεται κι άλλο, εντασσόμενο κομβικά στο ευρωπαϊκό σύστημα συνδυασμένων μεταφορών και κυρίως στην ανατολική πλευρά των χωρών μελών της ΕΕ.
Μήνυμα για τη ΔΕΠΑ
Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ, η ρωσική θέση μετά το ναυάγιο με την Gazprom, είναι ότι προκειμένου να υπάρξει επάνοδος της εταιρείας σε ένα νέο διαγωνισμό, θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού και η στάση της Ε.Ε. να γίνει λιγότερη εχθρική στη Gazprom. Όροι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν δεκτοί από την Κομισιόν.
Στις επαφές που θα έχει ο Λαβρόφ με έλληνες αξιωματούχους, δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και τα ρωσικά σχέδια για τον αγωγό South Stream, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίενι προσπάθεια προσέγγισης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, θα υπάρξει αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία της Ρωσίας με την ΕΕ, στο πλαίσιο μεταξύ άλλων της επικείμενης προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο, γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και το σύστημα θεωρήσεων Σένγκεν για το οποίο η Ρωσία επιθυμεί χαλάρωση...
«Οι θέσεις Ρωσίας και Ελλάδας για τα ζητήματα αυτά συμπίπτουν, είτε έχουν μεγάλη εγγύτητα. Και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως κεντρικού θεσμού γενικής ισχύος για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας» συμπληρώνει η αρμόδια υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης με δεξίωση πάνω στο ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva» που βρίσκεται στην Ελλάδα, αφού προηγηθούν επαφές με σύσσωμη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.
ΔΕΗ, ΤΑΡ και ελληνοϊσραηλινή συνεργασία στο μάτι της Κομισσιόν
Στον απόηχο των διακρατικών συμφωνιών Ελλάδος και Ισραήλ για τα ενεργειακά θέματα επισκέπτεται την Αθήνα ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας κ. Γκιούντερ Έτινγκερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη και ακολούθως με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Στο επίκεντρο θα τεθεί η πρόοδος των βασικών ενεργειακών έργων που έχουν ξεκινήσει και αφορούν τον TAP, την προετοιμασία για την σύνδεση της Ελλάδας με το Ισραήλ όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, τη μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό από την Βουλγαρία καθώς και την απελευθέρωση της αγοράς.
Η επίσκεψή του, αν και δε συσχετίζεται με την επίσκεψη Λαβρόφ, έχει πολλαπλό συμβολισμό μια, ο Επίτροπος είναι αρμόδιος για την ολοκλήρωση του deal της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Soccar που καθυστερεί και έχει αρχίσει να προκαλεί δυσαρέσκεια στους Αζέρους. Καθώς και για το δεύτερο γύρο του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ, όπου εκφράζονται οι ελπίδες ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από μεγάλες εταιρείες της Ευρωζώνης.
Σε τελική ευθεία το project «Eurasia Interconnector»
Στο μεταξύ τουλάχιστον έξι μήνες θα χρειασθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η προμελέτη με τις λεπτομέρειες υλοποίησης του project "Eurasia Interconnector", στο κομμάτι που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, με υποθαλάσσιο καλώδιο, ενώ αμέσως μετά θα υπογραφεί και η τελική συμφωνία από τα τρία μέρη, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος μιλώντας στη Ναυτεμπορική, θεωρεί ως ρεαλιστικό στόχο τα πέντε χρόνια για την πόντιση και την εν συνεχεία ηλεκτροδότηση του συστήματος.
Συμφωνεί πως το δύσκολο και πολυδάπανο έργο θεωρείται "πρώτης γραμμής", γι' αυτό και δίνει έμφαση στο γεγονός ότι με τη συμβολή Αθήνας και Λευκωσίας, εντάσσεται στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί και η αναγκαία χρηματοδότηση.
Ο ίδιος σημειώνει ότι θα γίνει διαγωνισμός για τα τμήματα Κύπρου-Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ, όπως σημειώνει, τα οφέλη που προσδοκούμε θα έρθουν, κυρίως, από τις εξαγωγές ρεύματος προς τρίτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr