"Ακόμη και αν η κρίση παραταθεί, τα νοικοκυριά στον οικιακό τομέα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα", διαβεβαίωσε και χθες ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, Μάκης Παπαγεωργίου. Και επανέλαβε ότι η χώρα αντέχει χωρίς ρωσικό αέριο "μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, και παραπάνω μάλιστα", αφού οι ανάγκες μας καλύπτονται πλήρως τόσο από τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου του σταθμού της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα (τα οποία από εβδομάδα θα ενισχυθούν με νέα φορτία πλοίων), όσο και από το αζέρικο αέριο που εισάγουμε μέσω του ελληνο-τουρκικού αγωγού.
Κατά τον κ. Παπαγεωργίου στο δυσμενέστερο σενάριο, εφόσον δηλαδή η διένεξη Μόσχας-Κιέβου διαρκέσει πάνω από εβδομάδα, τότε και προκειμένου να μη διαταραχθεί η τροφοδοσία των νοικοκυριών, είναι πιθανό το σύνολο των μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν με φυσικό αέριο, όπως και ορισμένες μεγάλες βιομηχανίες, να χρειαστεί να υποκαταστήσουν προσωρινά τη λειτουργία τους με πετρέλαιο.
Πρώτες περικοπές από ΔΕΗ
Ήδη, το βράδυ της Τρίτης η μονάδα της ΔΕΗ της Κομοτηνής (360 MW) υποκατέστησε το φυσικό αέριο με πετρέλαιο, ενώ χθες το βράδυ η εταιρεία εξέταζε να κάνει το ίδιο με άλλη μία, εκείνη του Λαυρίου V (380 MW). Είναι οι μόνες από τις 6 συνολικά μονάδες της ΔΕΗ που "καίνε" φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1.966 MW, και οι οποίες έχουν τη δυνατότητα προσωρινής λειτουργίας τους με ντίζελ. Πάντως η στροφή στο ντίζελ δεν αναμένεται να επιβαρύνει οικονομικά τη ΔΕΗ αλλά και όσες επιχειρήσεις το δοκιμάσουν (μάλλον το αντίθετο θα συμβεί), καθώς την περίοδο αυτή το πετρέλαιο κοστίζει πολύ φθηνότερα από το φυσικό αέριο.
Γιατί φοβούνται οι βιομηχανίες
Ανησυχία ωστόσο έχουν εκφράσει οι βιομηχανίες, ειδικά εκείνες της Βορείου Ελλάδος, που σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι "πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, συνεπάγεται με βεβαιότητα το κλείσιμο πολλών βιομηχανικών μονάδων". Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Μυλωνάς επισημαίνει ότι φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε εξειδικευμένες γραμμές παραγωγής (φούρνοι χύτευσης μετάλλων, υψικάμινοι, κλπ), που για να λειτουργήσουν χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας που συχνά αγγίζει και τις δύο εβδομάδες. "Ως εκ τούτου η πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ για αυτόματη αντικατάσταση του φυσικού αερίου με πετρέλαιο είναι εντελώς ανεδαφική", ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.
Μόνο όσες βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα
Απαντώντας στις ανησυχίες Μυλωνά και μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου, η ΔΕΠΑ διευκρινίζει ότι η τυχόν προσωρινή διακοπή παροχής αερίου και αντικατάσταση του με πετρέλαιο, δεν αφορά το σύνολο της βιομηχανίας που κάνει χρήση του φυσικού αερίου, αλλά ένα περιορισμένο αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων (π.χ. τα διυλιστήρια) και εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται στη σύμβαση που έχουν υπογράψει μαζί της. "Ακόμη και αυτό το σενάριο δεν θα αφορά επιχειρήσεις που βασίζονται αποκλειστικά στο φυσικό αέριο και δεν έχουν εναλλακτικό καύσιμο λειτουργίας. Αλλά μόνο τις επιχειρήσεις εκείνες που στο συμβόλαιο το οποίο έχουν συνάψει με τη ΔΕΠΑ, συμφώνησαν να συμπεριληφθεί όρος ότι πάνω από μια συγκεκριμένη ποσότητα φυσικού αερίου που είναι υποχρεωμένες βάσει σύμβασης να απορροφήσουν, τότε, και εφόσον τους συμφέρει, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα εναλλακτικό τύπο καυσίμου (π.χ. πετρέλαιο)", ανέφεραν κύκλοι της επιχείρησης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται πάνω από 400 μικρές και μεγάλες βιοτεχνίες και βιομηχανίες που όταν τοποθέτησαν την εγκατάσταση φυσικού αερίου, επέλεξαν να διατηρήσουν τον προγενέστερο μηχανισμό (συνήθως ντίζελ), ως ένα εναλλακτικό τρόπο κάλυψης των αναγκών τους.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr