Οι λόγοι που οδήγησαν τον διεθνή οίκο στην υποβάθμιση του τραπεζικού κλάδου έχουν να κάνουν με το ότι καταρχήν, οι μετοχές των τραπεζών δεν είναι φθηνές σε όρους τιμής/ λογιστική αξία. Σε προηγούμενες κρίσεις, οι τράπεζες σε μέσο όρο άγγιξαν το 0,8. Σήμερα ο δείκτης p/bv των βρετανικών, ισπανικών και αμερικάνικων εμπορικών τραπεζών φτάνει στο 1,2, 1,6 και 1,8 αντίστοιχα.
Δεύτερον, οι τρέχουσα κρίση στις ΗΠΑ, την Αγγλία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης φαίνεται χειρότερη από αυτήν που είχαμε δει στις αρχές της δεκαετίας του 90 καθώς αυτήν την στιγμή έχουμε παράλληλη κρίση και στην πιστωτική αγορά αλλά και στο τραπεζικό σύστημα.
Τρίτον, οι τράπεζες τείνουν να υπεραποδίδουν στους 6-10 μήνες πριν τον πάτο της αγοράς κατοικίας και ο πτωτικός κύκλος στην αγορά κατοικίας συνήθως κρατά περίπου 4,5 χρόνια. Επομένως, θα χρειασθούν ακόμη 2,5 χρόνια για να φύγουν τα προβλήματα στην Αμερική και η αγορά των σπιτιών είναι ακόμη 20-30% υπερτιμημένη. Επιπλέον, ο πτωτικός κύκλος της ευρωπαϊκής αγοράς κατοικίας μετρά μόλις έναν χρόνο.
Τετάρτoν, οι μετοχές των τραπεζών τείνουν να αγγίζουν τον πάτο όταν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία απομόχλευσης. Ομως, τα επίπεδα της μόχλευσης είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλά, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη και την Αγγλία.
Πέμπτον, οι διαγραφές έχουν ακόμη πολύ δρόμο ακόμη και αναμένεται να αγγίξουν τα 1,3 τρις δολάρια.
Εκτον, οι τράπεζες αρχίζουν και υπεραποδίδουν σημαντικά μετά ή την στιγμή που η καμπύλη αποδόσεων (yield curve) γίνει απότομη ή ανηφορική και όταν τα επιτόκια μειώνονται επιθετικά. Τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί στην Ευρώπη.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο ο οποίος δηλώνει bearish στην Ευρώπη, οι τράπεζες έχουν την υψηλότερη έκθεση στην εγχώρια οικονομία της Ευρώπης από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.
Τέλος, οι τράπεζες υπερποδίδουν τρεις μήνες μετά από μία σημαντική σανίδα σωτηρίας και την τελευταία φορά που οι τράπεζες ηγήθηκαν μία Bear market -το 1989- δεν ηγήθηκαν και της ανάκαμψης τω αγορών.
Με δεδομένα όλα αυτά, η Credit Suisse δηλώνει πως συνεχίζει να προτιμά τις τράπεζες με χαμηλή μόχλευση που βρίσκονται σε οικονομίες με χαμηλή μόχλευση και επικεντρώνεται σε χώρες που έχουν τον καλύτερο συνδυασμό χαμηλής μόχλευσης τόσο στον καταναλωτικό κλάδο όσο και στον εταιρικό, χαμηλής ανάπτυξης δανεισμού τα τελευταία 5 χρόνια και ελκυστικές αποτιμήσεις στην αγορά ακινήτων.
Η νούμερο ένα προτίμηση του διεθνούς οίκου είναι οι ελληνικές τράπεζες και ακολουθούν, οι βελγικές, οι τράπεζες της Σιγκαπούρης, οι γερμανικές και οι ιταλικές. Τα top picks της αποτελούν η Alpha Bank, η Εθνική, η Intesa και η UOB. Για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο τα 27,5 ευρώ ενώ για την Εθνική τα 48 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr